Varför heter det privatlån?
Synonymt med privatlån används också blancolån. Att låna ”in blanco” betyder att man får låna utan säkerhet. Benämningen privatlån för den här typen av lån används eftersom lånet riktar sig mot privatpersoner. Tanken är att en privatperson ska kunna använda pengarna från lånet till vad han eller hon vill, som till exempel resor, renoveringar eller bilköp.
Vad innebär lån utan säkerhet?
Normalt sett när du tar ett bolån vid köp av en bostad vill banken ha bostaden som säkerhet för lånet. Andra saker som kan användas som säkerhet vid ett lån är till exempel ett fritidshus, en bil eller en båt. Ett lån utan säkerhet innebär emellertid, att du inte behöver ställa någon säkerhet för lånet du tar. Att låna utan säkerhet innebär således att du tillåts låna till vad du vill. Låneprodukten, privatlån, som vi skriver om på den här sidan är alltid ett lån utan säkerhet. Det kan både ses som en fördel och en nackdel. Fördelen är just det att du inte behöver säkra upp med någonting för att få låna medan nackdelen är att långivaren tar en större risk när den lånar ut utan säkerhet och på grund av det begär en högre ränta.
Vad krävs för att få ta ett privatlån?
Det finns vissa grundkrav som måste uppfyllas för att du ska bli beviljad ett privatlån. Kraven kan variera mellan olika långivare men det finns vissa krav som är allmängiltiga.
- Du ska vara svensk medborgare.
- Du ska ha fyllt minst 18 år.
- Du ska ha en taxerad inkomst.
- Du ska vara fri från betalningsanmärkningar.
- Kreditupplysningen ska visa på en god återbetalningsförmåga.
Uppfyller du alla ovan nämnda punkter är det stor chans att du får din ansökan om ett privatlån godkänd. Om du vid tidpunkten för din ansökan kan visa på en fast inkomst och en god ekonomi kan du bli godkänd hos vissa långivare även om du har betalningsanmärkningar. Det beror på att dessa långivare då tittar framåt och gör prognoser istället för att titta på din historik.
Alltid UC för privatlån
Gemensamt för alla privatlån på marknaden är att kreditupplysningen vid en ansökan görs via Upplysningscentralen (UC). Det finns ingen anledning att känna oro på grund av detta. Det är fullständigt normalt att man då och då genomgår en kreditupplysning som registreras hos UC. En registrerad upplysning finns dessutom bara kvar under ett år. Det är först när man har väldigt många registrerade upplysningar via UC under kort tid som det kan vara en nackdel för dig. Följden kan bli att din kreditvärdighet försämras med sämre lånevillkor som följd. Detta är inte särskilt vanligt förekommande för dom flesta av oss med någorlunda normal privatekonomi.
Om det känns viktigt för dig att din ansökan görs utan en kreditupplysning via UC är det någon form av snabblån som gäller. Många av långivarna inom denna kategori använder andra upplysningsföretag än UC vid sin kreditbedömning. Dock betyder inte det att bedömning blir enklare. Idag är dessutom villkoren, men även lånekostnaderna, för snabblån betydligt bättre än vad de var för några år sedan. Det finns dessutom ett antal långivare som erbjuder relativt stora lånebelopp även för smslån och kreditkonto.
Som företagare finns det också möjlighet att låna pengar via långivare som inhämtar kreditupplysning genom andra företag än UC. Här finns mer information om företagslån utan UC.
Olika typer av UC
Visste du att det finns två olika typer av kreditupplysningar från UC? En av dessa registreras inte och påverkar således inte din kreditvärdighet negativt. I vår artikel om Skillnaden mellan UC och UC kan du läsa mer om detta.
Lånekostnad
När du tar ett privatlån medföljer alltid vissa kostnader genom uppläggningsavgift, aviavgift och ränta. Det kan förekomma att en långivare erbjuder ett ”avgiftsfritt” lån utan uppläggningsavgift och aviavgift och då betalar du endast ränta. Uppläggningsavgiften är en sorts betalning för tiden det tar för långivaren att lägga upp lånet. När det förekommer avi-avgifter på ditt lån kan du ibland undvika denna avgift genom att ansöka om att få betala via autogiro. Vissa gånger sänker dock långivaren bara månadsavgiften om du begär att få betala via autogiro, men tänk på att kolla upp vad de har för rutiner runt detta. Om det finns en chans att slippa dessa avgifter genom att betala amorteringen via autogiro eller en e-faktura bör du verkligen ta den. Även om det är småpengar i sammanhanget blir det en slant över tid som kan vara roligare att lägga på något annat en administrationen av ett lån.
Vidare betalar du även ränta på ditt privatlån. Räntan varierar oftast mellan olika långivare och det kan vara värt att jämföra mellan de olika aktörerna. Vanligtvis ligger räntan mellan 3 och 35 % beroende på vem du lånar hos och hur din återbetalningsförmåga ser ut. När allt kommer omkring är det ändå i vilken takt du amorterar ditt lån som avgör kostnaden den största kostnaden för lånet. Desto snabbare du återbetalar, desto billigare blir dina lånekostnader.
Jämför privatlån
Vad ska man då titta på när man jämför privatlån? Ränta man blir erbjuden är alltid intressant men det kan vara svårt att förutspå räntan eftersom den är personlig hos det flesta banker. Personlig ränta innebär att din återbetalningsförmåga avgör vad din ränta blir. När du har en god återbetalningsförmåga (stark kreditvärdighet) tar banken en lägre risk och då blir också räntan lägre.
Räntan är så klart den intressantaste delen att titta på när du jämför privatlån men sedan bör du även titta på om det tillkommer avgifter såsom ansöknings-, uppläggnings-, eller aviavgift. Oftast räknas dessa belopp in i den effektiva räntan och därav är det bra att jämföra den mellan långivare. Vi rekommenderar alltid att du jämför privatlån innan du tecknar dig för ett. Även om det kan vara tidskrävande leder jämförelsen förhoppningsvis i det flesta fall till lägre lånekostnader än om du spontant väljer det första lånealternativet du hittar.
Lånets löptid
Återbetalningstiden på privatlån är relativt fri och du kan som regel välja mellan att amortera lånet under 1-15 år. Hos långivare online kan du oftast använda deras lånemoduler för att se hur kostnaden skiljer sig beroende på hur lång amorteringstid du väljer.
När du väljer löptiden för ditt lån är det viktigt att du lägger tanke bakom det så att du hittar en tid som passar dig. Om du inte hinner med i din valda återbetalningstakt kan det bli en kostsam historia. Då är det bättre att du väljer en lite längre amorteringstid och ett lägre månadsbelopp. Möjligheten att amortera mer än avtalat finns alltid. För det är ju även så att om man vill hålla nere lånekostnaderna ska man försöka betala igen lånet så fort som möjligt.
Privatlån från låneförmedlare
Förutom de vanliga långivarna som erbjuder privatlån finns det ett antal låneförmedlare som kan ta fram ett antal olika erbjudanden utifrån en enda ansökan. Det kan vara ett smidigt alternativ ifall du själv inte vill jämföra alla olika långivare och deras erbjudanden.
Vi har valt att ta med dessa låneförmedlare i sökfunktionen för privatlån så att du får en så komplett jämförelse som möjligt. Vill du läsa mer om vad en låneförmedlare är, och vilka fördelar det kan finnas med att använda en sådan, hittar du all information du behöver här.
Långivare som erbjuder privatlån
ICA Banken
Hos ICA Banken kan du ansöka om ett privatlån på mellan 20 000 och 350 000 kronor. De är en trygg och välkänd aktör som fler och fler vänder sig till. Vill du prova ett alternativ till storbankerna kan vi rekommendera ICA:s privatlån.
Läs mer om ICA Banken
Bynk
Bynk erbjuder privatlån upp till 100000 kr. De levererar en tjänst som andas framåtanda och är en av de intressantaste långivarna på marknaden just nu. Dels ger de kunderna unika mervärden och dels har de många bra banktjänster på gång.
Läs mer om Bynk
Svea Ekonomi
Svea Ekonomi erbjuder tre olika typer av privatlån. Ett traditionellt blancolån, en variant på att samla lån och ett lån som riktar sig till de som har svårt att få lån.
Läs mer om Svea Ekonomi
SevenDay
Privatlån hos SevenDay är fördelaktigt på det viset att de erbjuder prisgaranti. Om du har en bra kreditvärdighet erbjuder de lån mellan 20 000 kr och 300 000 kr med en möjlig återbetalningstid på mellan 1 och 12 år.
Läs mer om SevenDay
Marginalen Bank
Marginalen Bank erbjuder privatlån från 25 000 kr - 350 000 kr utan säkerhet. Lånet kan du lägga upp med 2-12 års amorteringstid. De har även en låneprodukt som de erbjuder till dig som har betalningsanmärkningar som de kallar för omstartslån. Det är ett form av bolån som riktar sig till dig som har svårt att få låna pengar.
Läs mer om Marginalen Bank
Thorn
Thorn erbjuder privatlån med låga summor jämfört med andra aktörer som erbjuder detsamma. Normalt är detta varumärke mest känd för att hyra ut elektronik men de är även aktiva på lånemarknaden. Hos dem hittar du lån från 10 000-100 000 kr med en löptid från 1-6 år.
Läs mer om Thorn
Modus Finans
Modus Finans erbjuder ett mindre privatlån. Lånet kräver ingen säkerhet och du kan låna mellan 10000 kr och 50000 kr. Det speciella med detta lån är att du under amorteringstiden kan välja att ha 2 betalningsfria månader om året.
Läs mer om Modus Finans
L'EASY
Leasy är ett kreditbolag som kommer ur Thorn-familjen. De satsar precis som Thorn mest på avbetalningsköp av elektronikprodukter men lånar även ut pengar utan säkerhet. Hos dem kan du ansöka om ett privatlån mellan 10000 och 50000 kr om du är fri från betalningsanmärkningar och är över 20 år.
Läs mer om L'EASY