Låneguide

Med vår låneguide sparar du tid och når all information som du behöver inför dit val av låneform. Utbudet av låneformer och långivare är idag större än någonsin därav har behovet hos konsumenten ökat när det gäller hjälp att hitta rätt lån. En låneguide kan vara ett alternativ för att få hjälp att reda ut begreppen och nå sitt slutgiltiga mål. Man kan även vända sig till en låneförmedlare för att få hjälp med detta. Vår låneguide hjälper dig med att se vilka låneformer som finns och ger dig bland annat information om hur det fungerar att låna om du har betalningsanmärkningar eller vill låna pengar utan UC. När du vet vilken låneform som passar bäst för dig går du vidare till aktuell lånkategori för att jämföra långivare inom den låneformen. Där ser du enkelt vilken långivare som lånar ut till lägst kostnad och lägst ränta. Du ser även vilka löptider som erbjuds, hur snabbt du får pengarna och vilka övriga villkor som gäller.

Flera olika låneformer

Under livets gång hamnar man ibland i situationer då man vill låna pengar till saker eller kanske till och med måste låna pengar för att lösa något oförutsett. Det kan vara att man står inför sitt första husköp eller att man behöver köpa en bil, men det kan så klart även vara mindre roliga saker som att man får en vattenskada i huset eller att motorn går sönder på bilen. Då kan det vara bra att veta att det finns olika låneformer att tillgå på marknaden. Vissa lån kräver säkerhet och vissa lån går att få utan säkerhet. Ett lån till en bostad blir ofta väldigt stort och därav kräver banken säkerhet. I och med att bostaden sätts som säkerhet blir lånen förmånliga med låg ränta och med en lång återbetalningstid. Om du istället exempelvis vill låna till att laga bilen, köpa möbler till sommarstugan eller till en resa så är det lån utan säkerhet, blancolån, som blir aktuellt. När du tar ett blancolån blir räntan högre och återbetalningstiden kortare pga att det inte krävs någon säkerhet för lånet.

Låneguide

Vad vill du låna till?

Om du exempelvis vill låna till en resa, samla smålån och krediter, fordonsköp, kontantinsats bostad, sänka lånekostnader, nöje, utbyggnad, värmepump, elektronik, vitvaror, brunvaror, renovering, möbler, skoter, motorcykel, båt, 4-hjuling, cykel, husvagn, husbil eller köpa en moped så är det låneformen privatlån (blancolån) som blir aktuell. Om du vidare vill låna till tandläkarbesök, bilreparationer, höga räkningar, oförutsedda utgifter och liknande så är det låneformen smslån som blir aktuell. Är du på väg att köpa hus så är det ett bolån du ska ta och vill du låna till en bil så finns det speciellt anpassade billån att välja. I låneguiden till höger kan du läsa mer dessa låneformer och bilda dig en uppfattning om vilken låneform som passar dig bäst.

Låna med betalningsanmärkning

Har du en eller flera betalningsanmärkningar men behov av pengar? Har du blivit nekad att låna pengar nyligen? Att få en betalningsanmärkning är naturligtvis tråkigt och det gör att chansen att få igenom en låneansökan blir betydligt mindre. Det är dock inte omöjligt att låna när man har en betalningsanmärkning. Anmärkningar ligger kvar i tre år för privatpersoner och fem år för företag.

Läs mer om betalningsanmärkningar

Låna pengar utan UC

Har du haft flera kreditkontroller från UC senaste tiden och vill låna pengar utan att få fler? Det har länge varit möjligt att låna pengar utan UC. Här på CashLoans.se jämför vi ca 20 stycken långivare som lånar ut pengar utan UC-kontroll. Att låna pengar utan UC innebär i praktiken inte att man kommer undan en kreditkontroll utan det innebär att långivaren istället använder ett annat upplysningsföretag för deras kreditkontroll.

Läs mer om lån utan UC

Samla dina lån och krediter

Den största anledningen till att samla sina lån är att minska kostnaderna men man får även en bättre överblick över sin ekonomi genom att slå ihop flera lån till ett lån. Det är inte ovanligt att smslån och andra krediter har relativt höga räntor medan ett samlat större lån har en lägre ränta.

Läs mer om att samla lån och krediter

Låna pengar snabbt

Är du i akut behöv av pengar? Har du drabbats av en oförutsedd utgift och behöver låna pengar snabbt? Vill du köpa något men inte känner att du kan vänta på lönen? Ibland hamnar man i sådana situationer att behovet av att låna pengar snabbt helt enkelt är ett måste. Vi listar långivare som betalar ut pengar samma dag och vissa kan till och med göra det mellan 15 och 60 minuter efter behandlad ansökan.

Läs mer om att låna pengar snabbt

Låna pengar utan inkomst

Behöver du låna pengar men har ingen fast inkomst? Det kanske känns som en omöjlighet? För att veta att du kan betala ränta och amorteringar kollar banken oftast upp vad du har för inkomst. Om man saknar inkomst kan det därför bli svårt att få ett lån. Trots allt finns det sätt att låna pengar utan fast inkomst. Ett sätt kan vara att ge en så bra ekonomisk bild som möjligt vilket leder till att banken kan se till din individuella betalningsförmåga. Man kan även ansöka om lån tillsammans med en medsökande för att stärka bilden av återbetalningsförmåga. Vidare finns även lösningar såsom låneskydd eller pantbank.

Läs mer om att låna pengar utan inkomst

Medsökande till lån

När långivarna bedömer om du är tillräckligt kreditvärdig för ett lån bedömer de oftast det utifrån en scoringmodell. Den modellen bestämmer om långivaren kan anta sig den risk det innebär att låna ut pengar i förhållande till betalningsförmåga hos den sökande. Din scoring kan bli väsentligt mycket bättre ifall du tar med en medsökande till lånet. En medsökande kan vara vem som helst men är vanligtvis din sambo, mamma, pappa eller syskon.

Läs mer om lån med medsökande

Låna “gratis” smslån?

För några år sedan införde Konsumentverket ett förbud för långivare att marknadsföra smslån med beskrivningen “gratis”. Konsumentverket ansåg att marknadsföringen av sms lån ska vara neutral i sin utformning och inte driva till ogenomtänkta beslut från konsumenterna. Aktörerna som förbudet var riktat mot gick på Konsumentverkets linje och accepterade att använda andra temer och beskrivningar som inte använde ordet “gratis” i sin marknadsföring av räntefria/kostnadsfria lån.

Men finns det då lån som är gratis?

Ett flertal långivare erbjuder smslån helt utan ränta och andra avgifter, vilket i sig utgör ett lån som är gratis. Däremot erbjuds dessa typer av lån alltid i samband med vissa villkor; t.ex. att lånet är kostnadsfritt under en viss begränsad period (vanligtvis 15 dagar), eller att alla nya kunder erbjuds att låna helt räntefritt den första gången. Alltså kan man ur ett ränte- och kostnadsperspektiv beviljas ett smslån som är gratis. Däremot är det självfallet så att själva lånebeloppet ska betalas tillbaka.

När du jämför smslån är det viktigt att du har tänkt igenom hur ditt lånebehov verkligen ser ut. Det är lätt att man bara fokuserar på “kostnadsfritt”, “räntefritt”, “inga avgifter” osv. Dessa lån kan, även om dom är billiga under en viss period, bli dyra när den räntefria perioden har tagit slut. Om du vet att du kommer att betala tillbaka lånet under den kostnadsfria perioden så är ett räntefritt smslån ett mycket förmånligt erbjudande, men om du behöver låna under en längre period så finns det troligtvis andra erbjudanden som totalt sett blir billigare.

Läs mer om räntefria lån

SKEF

Har du haft problem med någon kreditgivare? Anser du att du blivit orättvis behandlad i något låneärende? Då kan SKEF vara en organisation att vända sig till. SKEF är en organisation som startats av snabblånegivare för att ge konsumenterna trygghet. Som konsument så ska du kunna känna en extra trygghet att ta ett snabblån av ett företag som är ansluten dit. Tanken är att du som låntagare ska bli korrekt behandlad i alla ärenden. SKEF är ett organ som startades 2013 och verkar för en seriös snabblånebransch.

Läs mer om SKEF

Skulder hos Kronofogden

Kan jag låna trots att jag har en skuld hos kronofogden? Chansen att bli beviljad ett lån när man har skulder hos kronofogden är relativt liten. Det ligger mycket risk i att låna ut pengar till någon som tidigare inte har skött sina låneåtaganden. Hög risk för långivaren brukar innebära hög ränta för låntagaren. Både privatlån och smslån finns det en viss chans att kunna få igenom. Privatlån individanpassas dock i dom här typen av fallen och därför blir det en betydligt högre ränta än långivarens jämförelse ränta. Om man istället tittar på smslån så gäller samma priser för alla där. Dock finns det en lag som säger att långivare måste bedriva en sund kreditgivning så det kan leda till avslag trots allt.

Läs mer om skulder hos kronofogden

Vill du göra en kreditupplysning på dig själv?

Om du är osäker på om du har några betalningsanmärkningar eller när dessa försvinner ur din kreditprofil kan du enkelt kolla upp det genom att göra en kreditupplysning på det själv.

Läs mer om hur det går till att göra en kreditupplysning på dig själv här

Mobilappar för bättre kontroll på privatekonomin

Du har säkert redan en app för dina vanliga bankärenden i telefonen. Förutom bankernas appar finns det en uppsjö av nyttiga appar som kan vara till nytta i din vardag och hjälpa dig att ha koll på din privatekonomi. Det finns appar för budgetering, sparande, betalningar och mycket mer. Vi har satt ihop en guide med de appar som vi rekommenderar att du alltid har istallerade i mobilen.

Läs mer i vår guide: Appar för enklare privatekonomi

Välj rätt låneform


SMSlån

Ett lån för dig som behöver en mindre summa snabbt. Kredittiden är i regel kort och den totala lånekostnaden blir förhållandevis hög jämfört med andra lånetyper. Eftersom det rör sig om mindre lånebelopp, krävs sällan någon säkerhet får att bli beviljad ett sms-lån. Ett smslån kan vara befogat om man vet att pengabehovet är ytterst tillfälligt och att man inte kommer att behöva nya smslån för att betala tidigare lån.
Läs mer om SMSlån


Kreditkonto

Hamnar du ibland i situationer där du behöver pengar snabbt? Behöver du en extra buffert när det krisar sig i slutet av månaden? Kreditkonto är en modernare form av kreditkort. Det fungerar ungefär som ett kreditkort fast krediten är hopkopplad till ditt bankkort istället för att vara ett separat plastkort. Mindre plastkort i börsen således. När du ansöker om ett kreditkonto så lägger du upp en limit som du tror kan vara aktuell de månader där du behöver lite extra. Däremot betalar du bara för det du utnyttjar av krediten.
Läs mer om Kreditkonto


Privatlån

Behöver du en ny bil, renovera badrummet eller kanske resa till varmare breddgrader? Då kan ett privatlån vara ett alternativ. Lånen tas utan säkerhet (blanco) och är avsedda för din privata konsumtion. Vanligtvis krävs en viss nivå av inkomst samt att du är fri från betalningsanmärkningar.
Läs mer om Privatlån


Kreditkort

En trygghet med bonus? Ett kreditkort kan vara bra att ha när man råkar ut för oförutsedda utgifter. En trasig tvättmaskin eller en dyr bilreparation i slutet av månaden kan vara svår kostnad för många hushåll. Med ett kreditkort har du vanligtvis 1-2 månaders räntefri kredit och dagens kortutgivare erbjuder i regel också någon form av bonus eller annat mervärde. Det kan t.ex. röra sig om bonus på köp eller att det ingår reseförsäkring vid köp av resa.
Läs mer om Kreditkort


Bolån

Har du hittat drömhuset? För att finansiera ett bostadsköp är bolån det lämpligaste valet. Lånet får högst motsvara 85% av bostadens värde, resterande del får låntagaren finansiera på annat vis. Vid bolån sätts själva fastigheten/bostaden som säkerhet för lånet. Det medför att man kan få en betydligt lägre ränta än i dom flesta andra låneformerna.
Läs mer om Bolån


Låneförmedlare

Är du less på din traditionella bank? Är du trött på att kolla vilka som erbjuder lån till bäst villkor? Då kanske det är en låneförmedlare du ska vända dig till. Hos en låneförmedlare behöver du bara genomgå EN kreditprövning för att kunna få erbjudande från ett flertal banker. Här får du hjälpen från en aktör som kan branschen. Låneförmedlare plockar ut ett par stycken långivare som kan vara lämpliga just för din situation som du sedan i lugn och ro kan välja bland.
Läs mer om Låneförmedlare


P2P-lån - Peer-to-peer lån

En ovanlig men fungerande låneform är P2P-lån. Låneformen går ut på att privatpersoner lånar ut pengar till andra privatpersoner via en låneförmedlare som sköter allt det administrativa. Denna låneform har vuxit mer och mer på de senaste åren och det har även blivit vanligare att privatpersoner investerar (sparar pengar) i denna typ av affärsmodell.
Läs mer om P2P-lån