Nedan ser du ett urval av de räntefria lån som erbjuds på marknaden.

Långivare Max belopp Räntefri löptid
Ferratum 15000 kr 30 dagar ANSÖK
Meddelandelån 500 kr 14 dagar ANSÖK
Vivus 6000 kr 30 dagar ANSÖK
Nanokredit 1500 kr 15 dagar ANSÖK
Risicum 2000 kr 30 dagar ANSÖK
Loanstep 5000 kr 14 dagar ANSÖK
ViaConto 6000 kr 30 dagar ANSÖK

Räntefria lån är oftast kostnadsfria

Det finns många olika varianter av räntefria lån. De marknadsförs ofta som räntefria lån och en del av dessa är faktiskt helt kostnadsfria. Vi ämnar här beskriva de vanligaste alternativen och de för- och nackdelar som följer med dem.


Räntefria lån utan avgifter

Räntefria lån innebär att du som kund kan låna en mindre summa pengar under en kort tid helt kostnadsfritt. Dessa lån erbjuds i marknadsföringssyfte för att locka nya kunder. Att få låna pengar kostnadsfritt är såklart fördelaktigt för kunden men även för låneföretagen som får chansen att visa hur deras låneprocess fungerar. Ett räntefritt lån innebär att du lånar en förutbestämd summa under en förutbestämd tid, utan att du behöver betala någon ränta.

När man pratar om räntefria lån, tar man oftast upp nykundserbjudande på smslån och tittar på dessa långivare men om man tänker efter är även de flesta kreditkorten en form av ett räntefritt lån. På smslåneföretagens nykundserbjudanden är det ofta 14-30 dagars löptid som gäller. Tittar man på kreditort har du ofta en räntefri period på hela 45-60 dagar.

Betalar man tillbaka inom nykundserbjudandets (eller kreditkortets) räntefria period blir lånet alltså helt gratis. Då slipper man avgifter som ränta, aviavgift och uppläggningsavgift.

Om du till exempel lånar 4000 kr räntefritt och utan avgift i 30 dagar så är det 4000 kr som du ska återbetala, varken mer eller mindre.

Krav för räntefria smslån

Om du är intresserad av att ansöka om ett räntefritt smslån måste två förutsättningar oftast vara uppfyllda:

  • Du måste vara en ny kund för kreditbolaget du ansöker hos. Det fungerar alltså inte om du varit kund hos kreditbolaget tidigare. (När du kostnadsfritt fått prova kreditbolagets lån en gång, får du betala lika mycket ränta som befintliga kunder nästa gång du lånar av dem.)

  • Det finns många varumärken i snabblånebranschen och en del av dem har samma ägare. Om två varumärken har samma ägare och du redan tagit ett räntefritt smslån av det ena varumärket kan du inte ansöka om detsamma hos det andra varumärket tyvärr. Nykundserbjudandet gäller då alltså bara hos det ena varumärket.

Räntefria låneerbjudanden till befintliga kunder

Det är vanligast att räntefria låneerbjudanden syns i samband med nykundserbjudanden men det finns även en del tillfällen när långivarna erbjuder befintliga kunder denna möjlighet. Ett exempel på det är när långivare märker att en kund till dem inte lånar hos dem längre. Då är det vanligt att de försöker locka tillbaka kunden genom att erbjuda ett räntefritt lån på en begränsad tidsperiod.

Det finns även ett kreditbolag som har ett stående räntefritt låneerbjudande. Bolaget heter Loanstep och hos dem kan du alltid låna upp till 5000 kr räntefritt i 14 dagar oavsett om du är ny eller befintlig kund.

Varför kostnadsfritt?

Det kan uppfattas underligt att man erbjuds låna pengar kostnadsfritt i och med att en långivare då inte tjänar några pengar på sin tjänst. Dock är det inte så konstigt. Konkurrensen om kunderna är nämligen stenhård i lånebranschen.

Räntefria lån erbjuds, som ovan nämnt, normalt bara i form av ett ”nykundserbjudande” i marknadsföringssyfte för att få nya kunder. Långivarnas förhoppning och baktanke med erbjudandet är att kunderna ska återvända och låna vid fler tillfällen. Om de gör det får långivarna indirekt igen sin ”förlorade” ränta och börjar tjäna pengar på kunden.

Kan man vara säker på att ett räntefritt lån verkligen är kostnadsfritt?

Det finns långivare som debiterar en uppläggningsavgift samt en eventuell aviavgift, men de flesta långivare som erbjuder räntefria lån tar inte ut någon avgift. För att undvika obehagliga överraskningar bör du läsa lånevillkoren noggrant.

Räntefritt lån med avgift

Innan du ansöker om ett räntefritt lån bör du läsa villkoren ordentligt. Vissa räntefria lån är som sagt helt kostnadsfria medan det kan tillkomma avgifter på vissa lån. Den vanligaste avgiften som tillkommer är uppläggningsavgift men aviavgifter och andra avgifter kan också tillkomma. De flesta som erbjuder räntefria lån med avgifter brukar vara tydliga med att skriva ut vilka avgifter det handlar om så det brukar vara lätt att se.

Dessa långivare erbjuder räntefria lån MED avgifter:

Långivare Belopp Aviavgift uppläggningsavgift
Kredit365 1000 kr 350 kr 45 kr ANSÖK
Monetti 1000 kr 350 kr 45 kr ANSÖK

Monetti och Kredit365:s räntefria lån på 1 000 kr är det en dyr avgift på. Om du ska låna 1 000 kr med så kort löptid som 30 dagar finns det billigare smslån som du kan välja även fast det är ränta på dem. Ett exempel på det är erbjudande som Onea har. Hos dem kan du låna samma belopp, dvs 1000 kr, i 30 dagar för en total lånekostnad på 120 kronor. Om du vill låna 1 000 kr ännu billigare rekommenderar vi att du ansöker om ett kreditkonto. De allra flesta som erbjuder den snabblåneformen är betydligt billigare på den summan och löptiden.

Betala tillbaka i tid annars blir ditt lån inte räntefritt

Lån utan ränta Om du bestämmer dig för att ta ett räntefritt smslån (nykundserbjudande) binder du dig inte som kund att låna fler gånger av långivaren. Du skulle således kunna nyttja nykundserbjudanden hos flera långivare och på så vis låna ihop en högre summa räntefritt. Vår rekommendation är dock att du försöker betala tillbaka det första lånet innan du ansöker om ett nytt och så vidare. Annars kan du hamna i en negativ spiral.

Om du inte betalar tillbaka dessa räntefria lån kan de istället bli dyra. Påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor tillkommer direkt om du slarvar med återbetalningen. Kan du inte betala tillbaka i tid är det bättre att du kollar om det finns någon möjlighet att förlänga lånet. Många långivare erbjuder förlängning mot en avgift eller ett räntepåslag.

Sammanfattningsvis är det bra att vara säker på att du kan betala tillbaka i tid om lånet ska vara räntefritt. Försök således försäkra dig om att du kommer att kunna betala tillbaka innan du ansöker.

Avgiftsfria lån eller räntefria lån - vad är mest fördelaktigt?

Om man jämför ett räntefritt lån där avgifter, som till exempel uppläggningsavgift, tillkommer med ett ”lån med ränta” som i slutendan kostar lika mycket, är det bättre att välja lånet med ränta. Fördelen med det är att du får dra av 30 % av räntekostnaderna du haft under året i din privata deklaration. Således skulle lånet med ränta bli billigare än det räntefria lånet med avgifter efter deklarationen, även fast det hade samma pris i utgångsläget.

Är du ute efter ett större lån och kan tänka dig att betala ränta?

De räntefria lån som finns på marknaden idag är nykundserbjudande av smslån. Dessa lån finns idag bara på summor upp till 20000 kr. Om du är i behov av ett större lån och vill att det ska vara ett lån utan säkerhet med låg ränta är det låneformen privatlån som brukar rekommenderas.

Ansöker du om ett sådant har du möjlighet att lägga upp det med en längre återbetalningstid än du kan på de räntefria lånen som finns idag. De räntefria lånen erbjuds normalt sett bara med en löptid på 30 dagar så om du behöver du längre tid på dig att betala tillbaka är privatlån ett bra alternativ. Även om det inte är ett räntefritt lån är det ett lån med en förhållandevis låg ränta.

Gör en bra affär med hjälp av ett räntefritt smslån

Det många inte tänker på är att du kan utnyttja ett räntefritt smslån till att kunna göra en bra affär. Om du har funderat på att köpa en vara och den råkar vara på en tidsbegränsad kampanj strax innan du får din månadslön skulle du kunna använda möjligheten att ta ett räntefritt smslån och köpa den under kampanjperioden. När lönen sedan kommer betalar du tillbaka lånet. På så vis får du betala ett billigare pris för varan än om du väntat tills lönen kommit och köpt varan till ordinarie pris. Se bara till att du betalar tillbaka i tid för annars kan det här scenariot bli en dyr historia.

Betalningsfria månader - Är dem verkligen räntefria?

Banker kan ofta erbjuda räntefria lån under vissa perioder. Det kan vara en period på till exempel 60 dagar då du inte behöver betala någon ränta. När bankerna marknadsför detta brukar de säga att du har möjlighet till ”två betalningsfria månader” under återbetalningsperioden. När du blir erbjuden det ska du ha i åtanke är att du efter dessa 60 dagar kommer att få ta igen det du sluppit betala i ränta under perioden och betala in extra mycket kommande period.

Betalningsfria månader kan vara bra under amorteringsperioden om du har en tajtare ekonomi en specifik månad, exempelvis i december när julhandeln är i gång. Då har du möjlighet att skapa lite luft i din ekonomi och skjuta upp räntekostnaden för lånet. Det är då viktigt att inte glömma bort att räntan förr eller senare ska betalas igen.

Lån med en räntefri period tillämpas oftast vid bolån men det förekommer även sådana erbjudande på smslån. Kraven på låntagaren är i dessa situationer ganska strikta just för att man inte ska hamna i ekonomiska svårigheter när kravet om återbetalning kommer.

Räntefritt lån via avbetalningsköp

Det är vanligt att du som konsument erbjuds köpa dyrare varor, som till exempel vitvaror eller stereoanläggningar, på avbetalning. Detta innebär att man, istället för att betala hela köpesumman vid köptillfället, betalar mindre delar av summan månadsvis under till exempel ett år- eller två års tid. Många kunder som lockas av den här sortens köp i och med att dessa erbjudanden är räntefria om du sköter ditt avbetalningsköp och betalar tillbaka i tid med att fakturorna förfaller.

Att köpa på avbetalning kan vara frestande men kan i slutändan visa sig kosta mer än man tänkt sig. Oftast används avbetalning som en inkomst för företag genom att det tillkommer avgifter. Avbetalningsköp marknadsförs ofta som räntefria men sedan kanske det tillkommer avi-avgift och uppläggningsavgift som man inte tänker på.

Vissa gånger kan det till och med bli billigare att ta ett privatlån istället för att handla på avbetalning. Därför ska du vara noga med att läsa avtalet så att du vet vilka kostnader som följer med ditt räntefria avbetalningsköp. Ett räntefritt lån som erbjuds i samband med ett avbetalningsköp kan ibland ha ”dolda avgifter” som sammantaget blir större än den ränta du skulle behöva betala på ett privatlån. Gör således en kostnadsuträkning och jämför innan du skriver under avbetalningskontraktet.

Räntefria lån till muslimer

Både att ta emot och att ge ränta är förbjudet enligt den islamska tron. Som konsekvens av det är det mycket svårt för muslimer att ta ett lån. Vanliga privatlån och bolån bygger på att man ska betala ränta och är man då en muslim som hårt följer den islamska tron befinner sig dessa lånetyper utom räckhåll.

Det bankerna har gjort för att kringgå problemet är att erbjuda dem ett räntefritt lån som istället bygger på att man betalar avgifter för sitt lån. Avgiftsbaserade lån kan muslimer ta utan att bryta mot sin religion.

I Sverige är det få långivare som erbjuder det. Om du är muslim och bor i Sverige kan du därav bli tvungen att vända dig till en utländsk bank, som erbjuder detta, för att kunna låna. Det finns många muslimer i Sverige som skulle vilja ta ett räntefritt lån av en svensk bank för att kunna investera i sina företag eller för att köpa hus. Således önskar denna kundgrupp att det fanns fler räntefria lån på den svenska marknaden. Idag finns det, som ovan nämnt, nämligen bara ett fåtal snabblån.

Så här gör man

Det är inte mer komplicerat att ansöka om ett räntefritt lån än att ansöka om ett vanligt snabblån. Du väljer en lämplig långivare på nätet och på den långivarens hemsida väljer du det räntefria alternativet, fyller i ansökningsformuläret och skickar in din ansökan. Kom bara ihåg att noga kontrollera att lånet verkligen är räntefritt och utan avgifter. Responsen är snabb och du får oftast svar på din ansökan redan samma dag. Om ditt lån blir beviljat får du även pengarna överförda till ditt bankkonto samma dag. Vanligt är att du sedan har 30 dagar på dig att betala tillbaka. De flesta räntefria lån som finns är upplagd med den amorteringstiden. Om du känner dig osäker på om lånet du tänker ansöka om är helt kostnadsfritt, rekommenderar vi att du kontaktar kreditbolagets kundtjänst för att försäkra dig om detta.