Använd slidern och checkboxarna för att hitta en låneförmedlare som passar dig.

Belopp

Löptid

FiltreraSamla lån

Om du har skulder liggandes i flera olika lån och krediter, kan du över tid spara mycket pengar på att lägga in dessa i ett enda lån som totalt sett har bättre villkor än de lån du redan har. Det bidrar dessutom till en förenklad vardag i och med att det då bara blir en part du förhandlar med och en part du amorterar till (en faktura i månaden istället för flera).Vill du har full kontroll?

Om du inte vill anlita en låneförmedlare utan istället sköta din låneansökan själv, kan du ta hjälp av följande sidor för att hitta ett lämpligt lån:

Jämför privatlån

Jämför kreditkonto

Jämför smslån

Fördelar med att samla lån

Det är sällan någon bra affär att ha flera lån igång samtidigt. När man ser över skuldexponeringen innebär det för det mesta höga räntor och även höga avgifter. Istället för att betala en uppläggningsavgift och sedan en aviavgift per månad blir det flera sådana avgifter med många lån. Summerar man alla avgifter på ett antal lån blir man ofta häpen när man ser totalsumman. Om man hamnar i den situationen är det därför alltid värt att se över det och försöka samla lånen i ett lån istället.

Det finns många fördelar med att samla lån. Den främsta fördelen är den ekonomiska vinsten som följer när man gör sig av med lån som har en hög räntekostnad. Den sänkta räntekostnaden kan om man vill istället använda till att amortera lånet snabbare vilket gör att den totala lånekostnaden blir lägre.

Vidare minskar antalet månatliga fakturor man måste hålla koll på vilket bidrar till att risken att missa en betalning minskar. Genom att samla lån får man även färre krediter noterade i sin kreditupplysning vilket i sin tur gör det lättare att få framtida lån. Slutligen är samlade lån ett steg i rätt riktning för att förbättra sin ekonomi och få över pengar till annat.

Hur fungerar det att samla lån?

Om du har ett antal lån/krediter som du anser inte håller måttet avseende villkor och ränta fordras det ett nytt lån som du löser dessa med. Det lånet måste alltså dels vara lika stort som totalbeloppet av alla dina skulder och krediter och sedan så klart även vara ett billigare och bättre alternativ.

Börja således med att räkna ihop räntorna du har på dina skulder idag för att sedan se vad det finns för alternativ på marknaden som är bättre. Om du har köpt något på avbetalning passar du givetvis på att ta med det i beräkningen på vad du ska rymma i det nya lånet. Försök rymma alla skulder du har när du har väl tar ett nytt samlingslån.

Det finns flera låneförmedlare på marknaden som kan hjälpa dig med att se över detta och hjälpa dig att hitta en bättre lånelösning åt dig än vad du har idag ifall du inte vill göra hela proceduren själv.

Tillfällen då det är smart att lägga om lånen

  • Om du befunnit dig i en ekonomisk svacka under en period där du dragit på dig flera lån som nu börjat återhämta sig är det värt att se över din låneexponering. Ifall du exempelvis varit arbetslös och nu fått ett fast jobb kommer kreditbolagen anse att du är ett säkrare kort att låna ut pengar till. Därav blir du sannolikt erbjuden en lägre ränta på ett nytt lån och kan då se till att samla de tidigare lånen i det.

  • Räkna på räntorna du har på dina nuvarande lån och krediter. Ifall dessa är högre än vad du anser är rimligt är det aktuellt att se över vad du skulle spara på att samla lånen.

  • Ifall de lån du har nu endast är skrivna på dig i dagsläget men du har möjlighet att ansöka om ett lån med medsökande är det helt klart värt mödan att se över vad du kan bli erbjuden för ränta på ett lån tillsammans med den medsökande. För det mesta får man nämligen bättre lånevillkor om man är två personer som ansvarar för att lånet blir återbetalt.

Samla lån trots många förfrågningar hos UC

En del personer som tagit flera lån under en period kan i och med det haft många förfrågningar hos UC (Upplysningscentralen). Många förfrågningar hos UC brukar innebära att kreditvärdigheten sjunker vilket bidrar till att långivarna känner osäkerhet till att låna ut pengar.

Att samla lån utan UC är endast möjligt ifall du tar ett större snabblån och samlar lånen/krediterna i det och det blir sällan någon bra affär. För att hitta ett bra lån att samla dina lån i bör du antingen välja att höra av dig till en låneförmedlare eller till en långivare som erbjuder privatlån. Alla låneförmedlare och de som erbjuder privatlån tar dock en UC. I de fall man har många förfrågningar hos UC är det smartare att gå vägen via en låneförmedlare istället för att vända sig till flera olika privatlångivare själv. Hos en sådan tas det nämligen bara en UC och via den UC-kontrollen kan låneförmedlaren kolla med ett stort antal långivare om de är beredda att erbjuda dig ett lån.

Det finns några låneförmedlare på marknaden som går ut med att de är duktiga på att hitta lån till personer med många förfrågningar. Några av dessa är Freedom Finance och Advisa. Hos dessa låneförmedlare kan du ansöka om att samla lån så länge du inte har skulder hos Kronofogden. Ifall du har skulder hos Kronofogden ska du alltså se till att dessa är betalda innan du vänder dig till en låneförmedlare.

Lägg om lånen i ett bolån

Det bästa alternativet för dig som äger en bostad att samla lån är att utnyttja låneutrymmet i ditt bolån. Bolån har ofta låga räntor och därför är det smart att samla övriga lån i det om utrymme finns och banken tillåter det. Trots att en höjning av bolånet innebär en mindre ökning av den månatliga amorteringen kan detta innebära stora besparingar varje månad i jämförelse att ha flera olika lån.

Samla lån med ett privatlån

För dig som inte äger ett hus är det ett privatlån det bästa alternativet. Eftersom det då blir frågan om ett lån utan säkerhet har ett privatlån högre ränta än ett bolån men det är emellertid mycket lägre ränta än de flesta snabblånen som finns idag. Privatlån erbjuds både av banker och av finansiella institut/företag. Om man har betalningsanmärkningar kan det emellertid bli svårt att få ett privatlån hos en traditionell bank. Då är chansen större att få sin ansökan accepterad hos ett företag.