Spara pengar i din vardag

Känner du att pengarna inte räcker till och funderar på att låna pengar för att till exempel köpa en solresa? Överväg istället att spara ihop pengarna så slipper du den kostnaden som ett lån innebär. Ibland behöver man ett pengatillskott snabbt, eller en större summa för att finansiera ett större inköp. Då kan ett lån vara befogat. Om du däremot känner att vardagsekonomin inte riktigt går ihop, ger vi dig ett antal bra tips på hur du kan spara pengar i denna lista.

Spara pengar i vardagen
  • Är det dags att byta bil? Miljöbilar av olika slag är inte bara energisnålare och drar mindre drivmedel, de har ofta betydligt lägre skatt än icke miljöklassade bilar. Även om inköpspriset skulle vara något högre kommer du att spara mycket pengar på sikt, speciellt om du till exempel pendlar till ditt arbete.

  • Tvätta alltid med tvättmaskinen full. Det går åt lika mycket el till att tvätta en maskin som är halvfull. Speciellt större familjer där tvättbehovet är stort, kan spara många slantar på detta.

  • Samåk till jobbet om det är möjligt. Om man är 2-5 personer som kan samåka till jobbet sparar man mycket pengar ganska snabbt. Dessutom är det ganska skönt att inte alltid behöva köra själv. Varför inte till exempel läsa nyheterna på mobilen 4 av 5 mornar istället för att köra bil?

  • Handla på internet. Många tycker att det är trevligt att kunna prova kläder i butik så att man vet att de passar och känns bra. Idag har dock väldigt många klädbutiker på nätet gratis frakt och fria returer så att du som kund ska kunna prova kläderna hemma och ha möjlighet att enkelt skicka tillbaka de om de inte känns bra. Inköp på nätet är i regel alltid ett billigare alternativ till att handla i fysiska butiker.

  • Förhandla till dig bättre ränta. Våga kräva lägre ränta när du förhandlar om ett bolån. Nästan alltid kan din bank gå ner något snäpp i ränta bara du tar upp det. Har du ett stort bolån kommer du att kunna spara tusentals kronor varje månad med detta tips.

  • Klädbytardagar. De med småbarn vet hur dyrt det kan bli med barnkläder. Barn växer fort och kläderna blir snabbt för små. Många föräldrar känner nog igen sig när det gäller barnkläder i garderoben som barnet aldrig har hunnit använda innan de blivit för små. Ett hett tips är att besöka olika klädbytardagar (en form av loppis, ofta med inriktning på barnkläder och leksaker). Där kan man för en billig peng köpa basplagg som overaller och skor, som annars brukar vara dyra, men också sälja redan utvuxna plagg.

  • Tänk på uppvärmningen. Betalar du själv för uppvärmning av din bostad finns det många saker du kan göra för att spara en slant. Sänk rumstemperaturen någon enstaka grad. Du kommer inte att känna någon större skillnad på inomhusklimatet. Däremot gör varje liten grad stor skillnad på energiförbrukningen, och därmed också i plånboken.

  • Använd motorvärmare på vintern. En kall motor drar betydligt mer bränsle än en varm. Speciellt om du till största delen använder bilen till korta sträckor kommer du att spara en betydande del av din månadskostnad för drivmedel.

  • Matlådor till jobbet. Att köpa lunch varje arbetsdag blir relativt dyrt i längden. Om du har möjlighet att göra “storkok” när du lagar mat hemma kan du frysa ner lunchlådor och ta med till jobbet. Om du ofta lagar mat till flera tillfällen kommer du att ha frysen full med en variation av rätter. Billigt, varierande och bra!

  • Gå samman med grannar för inköp av trädgårdsredskap och maskiner. Om man har bra relation med grannarna kan man med fördel gå ihop och köpa trädgårdstillbehör som annars skulle vara dyra för en enskild familj. Exempel på detta kan vara gräsklippare, snöslunga eller kanske traktor om man bor på landet.

  • Panta burkar och pet-flaskor. När du köper en läskflaska eller burk så betalar du faktiskt för panten. Därför tjänar man inte pengar när man pantar utan får egentligen bara tillbaka pengar för betald pant. Hursom så minskar det dina mat och dryck-kostnader om du pantar burkar och flaskor.

  • Skaffa ett sparkonto med bra ränta. Vanligtvis låter vi vår vanliga bank typ Nordea, Swedbank, SEB osv ha hand om våra sparpengar. Sök aktivt efter mindre företag som erbjuder tjänsten sparkonto. Du kommer med all sannolikhet att hitta flera alternativ som ger dig avsevärt bättre ränta på dina sparpengar.

  • Budgetera. Du kommer att bli förvånad över hur mycket en budget kan hjälpa dig i ditt sparande. En korrekt uppställd budget visar utgiftsposter som garanterat kan minskas. Läs budgetguiden här på CashLoans.se för att lära dig hur man gör och vilka fördelar som finns med en budget.

  • Se över dina försäkringar. Har du över huvud taget koll på vilka försäkringar du har? Är du kanske dubbelförsäkrad? Ofta ingår försäkringar genom ditt medlemskap i facket eller någon annan organisation. Du gäller det att se till att du inte har tecknat liknande försäkringar på annat ställe. Jämför gärna försäkringar mellan olika försäkringsbolag också. Det kan skilja sig åt rejält hur mycket du behöver betala varje månad.

  • Undvik påminnelseavgifter. Se till att alltid betala lån, krediter och räkningar i tid så slipper du olika former av straffavgifter såsom påminnelseavgift. Ta med i beräkningarna att det alltid tar någon bankdag innan pengarna har överförts till mottagaren.

  • Amortera mera. Att amortera mer kan kännas som en riktigt tråkig utgift. Tänk istället att du “betalar till dig själv” genom att du med mer amorteringar minskar kommande räntekostnader. Se dina amorteringar som ett sparande. Obs! Har du flera lån så se till att amortera mest på lånen som har högst ränta.

  • Kom i form! Cykla eller gå istället för att ta bilen eller bussen. Att ta sig fram på egen kraft är helt gratis. Dessutom kommer din hälsa att förbättras. Win-win helt enkelt.

  • Fast telefoni. Betalar du för ett fast telefonabonnemang som du aldrig använder? Du kanske klarar dig med mobil så överväg att säga upp ditt fast atelefonabonnemang.

  • Handla inte när du är hungrig. En gammal sanning som det ligger mycket i. Man har ett helt annat, och betydligt mindre rationellt, köpbeteende när man är hungrig. Och skippa snabbmaten på vägen hem från affären.

  • Hyra istället för att köpa bil. Hur ofta använder du egentligen bilen? Om du bara använder bilen någon gång då och då kanske det kan löna sig att hyra bil istället för de tillfällen då du verkligen behöver. En bil dras med ganska mycket kostnader i form av försäkring, skatt och underhåll. Det slipper du om du hyr bil istället.

  • Minska din elräkning. För det första kan det vara stor prisskillnad på ett rörligt och ett fast elavtal så kontrollera vad du har och ändra avtalsform om det gynnar dig. Se speciellt upp för de så kallade tillsvidareavtalen. Dom är ofta riktigt dyra. Jämför alltid olika elbolags priser, det kan skilja mycket i pris.

  • Betal din räkningar med e-faktura eller autogiro. Många hundralappar kan sparas varje månad eftersom att du slipper aviavgifter och andra administrativa avgifter. En positiv bieffekt med autogiro är att du dessutom slipper hålla reda på förfallodatum och riskera påminnelseavgifter för sena betalningar.

  • Stäng av dina elektriska apparater. De flesta av hushållets apparater står på stand by när du “stänger av” dom. Du kommer att spara en hel del slantar om du stänger av dom ordentligt. Ofta finns en strömbrytare på till exempel tv:n som stänger av strömmen helt och hållet.

  • “Hyper miler” och allmänt billigt bilbrukande. Lär dig köra ekonomiskt. Använd gärna bilens förbrukningsinformation som ett spel där du hela tiden vill slå nya rekord. Se till att ha optimalt lufttryck i däcken och tanka alltid på billigaste bensinstationen. Många bäckar små i ditt billiv.

  • Undvik onödiga tilläggsförsäkringar när du köper till exempel hemelektronik. Skulle det uppstå fel på varan så har du som konsument en hel del rättigheter enligt konsumentköplagen.

  • Har du många mindre krediter och lån kan du ofta slå samman dessa till ett lån med betydligt bättre villkor och ränta. Hör dig för hos olika banker och långivare.

  • Är du i behov av att låna pengar. Ge låneförmedlare en chans innan du tar ett lån på egen hand. En låneförmedlare kan förhandla med flera olika långivare på en och samma gång och hjälper dig som konsument att alltid hitta lägsta räntan.

  • Leasa bil. På senare år har det blivit riktigt förmånligt att leasa en bil istället för att köpa. Dessutom blir bilägandet ganska enkelt och problemfritt med den service som ingår i ett leasingavtal.

  • Hyr verktyg till renoveringen. När du renoverar eller bygger till behövs det ofta ganska dyra verktyg. Risken är förhållandevis stor att du inte kommer att använda dessa verktyg särskilt ofta efter att bygget är klart. Det finns ett antal hyresbutik-kedjor där du istället kan hyra verktyg och maskiner och priserna brukar vara väldigt plånboksvänliga.

Gör en budget för ett effektivt sparande

För att få full koll på din privatekonomi, och därmed kunna planera ett effektivt sparande, rekomenderar CashLoans.se dig att upprätta en budget. Läs vår budgeteringsguide så kommer du igång snabbt.