Jämför kreditkort

När du jämför kreditkort kan du välja att leta efter ett kreditkort som har en specifik egenskap som du verkligen vill att kortet ska ha eller leta efter det kort du anser ger mest totalvärde. Det finns många kreditkort att välja på och alla kort har lite olika mervärden kopplade till sig. Utöver mervärderna skiljer sig korten åt när det kommer till avgifter och kreditgräns. Nedan jämför vi kreditkort och hjälper dig hitta ett kort som passar dina önskemål.

Använd slidern och checkboxarna för att hitta ett kreditkort som passar dig.

Kreditgräns

Maxkredit

FiltreraKreditkort

Kreditkort Kreditkort är en kredit som ligger vilande på kort som du kan betala med vid behov. Många tänker att kreditkort bara är till för människor som inte byggt upp någon egen ekonomisk buffert men så är det inte idag. Kreditkort används minst lika flitigt av personer som har det riktigt gott ställt. Det finns så klart olika anledningar till det men oftast handlar det om att folk gillar att de genom sitt kreditkort får bra koll på sin ekonomi. Alla inköp samlas på en faktura och det ger i sin tur en bra översikt över vad man lägger pengarna på. Utöver det levereras ofta kreditkort med diverse förmåner som inte finns på vanliga bankkort.

Fördelar med kreditkort


 • Du får 30-60 dagars räntefri kredittid på dina köp.

 • De flesta kreditkort erbjuder bonuspoäng på dina inköp.

 • Om du betalar resan med ditt kreditkort ingår det ofta en bra reseförsäkring.

 • Du har möjligheten att köpa saker på avbetalning.

 • Kreditkort ger en extra trygghet när du handlar på Internet.

 • Om man står och väger mellan att ansöka om ett snabblån och att skaffa ett kreditkort är räntan som erbjuds på ett kreditkort oftast lägre.

 • När oförutsedda utgifter drabbar en kan man använda krediten som en buffert och dela upp betalningen.

Förmåner med kreditkort

I första läget är det oftast själva krediten folk vill ha när de söker efter ett kreditkort men det finns många förmåner som du kan få på ”köpet” när du väljer kreditkort. När du jämför kreditkort kan det ge dig en ekonomisk fördel att se över dessa förmåner. Om du till exempel är ute och reser mycket kan du få bonuspoäng på resor osv. I följande stycke specificerar vi några egenskaper som kan ge dig ett mervärde:

 • Bonuspoäng

  De flesta kreditkort levereras med en möjlighet att tjäna in bonuspoäng på vissa inköp. I det fallet bör du fundera på vilket område som skulle passa dig bäst för att tjäna så många poäng som möjligt. Vissa har bonusprogram speciellt för golfrelaterade saker medan andra har det på flygresor och så vidare.
 • Cashback

  På senare tid har kreditkortsleverantörer börjat erbjuda Cashback på alla inköp. Oftast handlar det om att leverantören betalar igen 1% av alla inköp du gör på ett år. Om du är en familj kan det faktiskt bli en slant på ett år.
 • Rabatter

  En del kreditkort kan ge rabatter inom vissa genrer av konsumtion. Vanligtvis handlar det om rabatt på drivmedel och restauranger.
 • Försäkringar

  Att du får någon form av försäkringsskydd i samband att du betalar olika saker med ett kreditkort är väldig vanligt. Vanligast är det att du får ett försäkringsskydd när du betalar resan med ditt kort men finns fler typer av försäkringar som kan ingå. Betalskydd, olycksfall och allriskförsäkring är exempel på sådana.
 • Förlängd garanti

  Vissa kreditkort kan ha förmånen att när du betalar saker med garanti med kortet så får du en förlängd garanti. Detta gäller framförallt vid köp av elektronik men det förekommer även vid köp av andra produkter.
 • Följ betalflöden via app

  Många av kreditkortsleverantörerna har även utvecklat appar som är sammankopplade med korten. Dessa hjälper dig att få koll på utgifterna och ger dig en överblick över hur du använder kortet. I apparna kan du se historiska fakturor såväl som kommande fakturor på ett tydligt sätt.
 • Kredittid

  Alla kreditkort ger kunden en räntefri kredittid. Antal räntefria dagar skiljer sig mellan leverantörerna men vanligtvis ligger de mellan 40 och 60 dagar. Denna period kan ses som att du får låna pengar helt räntefritt vilket inte är så dumt ifall det kör ihop sig någon månad.
 • Avgifter och ränta

  Ofta följer en årsavgift med för ett kreditkort. Den varierar mellan kortaktörerna. De finns kort där årsavgiften är gratis men hos många kostar den upp till 500 kr. Ibland kan det vara värt att välja ett gratiskort men ibland kan det vara mer fördelaktiga tjänster kopplat till ett kort som kostar och då kan det vara mer värt i slutändan. Räntan varierar också mellan kreditbolagen och den är alltid rörlig. När du jämför den mellan aktörerna ska du titta på den effektiva räntan. I den är nämligen eventuell årsavgift och andra avgifter inräknad.
 • Kreditgräns

  Kreditgränsen varierar mellan kreditkorten. När du jämför kreditkort är det viktigt att tänka på det så du inte ansöker om ett kreditkort med lägre kreditgräns än du önskar. Överlag är det bättre att ta höjd för oförutsedda utgifter och ansöka om en hög kreditgräns direkt, för om du vill höja krediten vid ett senare tillfälle kommer kreditbolaget vilja ta en till UC kontroll på dig, vilket är onödigt i sammanhanget. I vissa fall kan det dock vara klokt att ansöka om en låg kreditgräns. Ett exempel på det är om du ansöker om ett kreditkort i samband med att du ska åka utomlands. Då kan det innebära en viss säkerhet att inte ha så hög kreditgräns. Den ekonomiska risken, vid händelse att ditt kort blir stulet, blir helt enkelt mindre med en lägre kreditgräns.

Olika varianter av kort - Vi reder ut begreppen

När du letar efter det optimala kreditkortet kommer du inse att det finns oerhört många att välja på. Korten har som sagt lite olika specialiteter och de delas oftast in i olika kategorier. De vanligast förekommande korttyperna följer nedan:

Bankkort

Ett bankkort är kopplat till ett vanligt bankkonto. När du handlar med kortet eller tar ut pengar så dras transaktionen från ditt bankkonto. Korttypen levereras av någon av storbankerna i samarbete med VISA eller Mastercard. Ibland benämns bankkort som ”debetkort”.

Kreditkort

När du betalar med ett kreditkort läggs transaktionen på en samlingsfaktura. Allt du köper med kortet samlas här och du får fakturan en gång i månaden. Du kan då välja att betala den på en gång eller skjuta upp betalningen. Betalar du direkt tillkommer ingen ränta men det gör det om du delar upp betalningen.

Kontokort

Kontokort är ett kort med ett unikt kortnummer och ditt namn på. Så länge aktören du betalar hos accepterar din kortmodell kan du betala med det. Ett kontokort kan du även använda för att ta ut pengar med ur en bankomat.

Matkort

De flesta livsmedelsbutikskedjor, såsom till exempel ICA och Coop, erbjuder ett matkort till sina kunder. Om du har ett matkort får du specialerbjudanden och bonus på inköp. Du kan även ansöka om kredit så att alla dina matinköp under månaden samlas på en faktura. Många matkort har även bonusmöjlighet och tjänster hopkopplade med andra företag.

Betalkort

Ett betalkort är likt ett kreditkort. När du handlar saker med ett betalkort hamnar det på en faktura som du betalar i efterhand. Med ett betalkort kan du även ta ut pengar. Fakturan, som du får efter en viss period, är räntefri och innehåller köpen och uttagen som är gjorda under den perioden.

Bensinkort

Bensinkort är precis som det låter ett kort för inköp av drivmedel. Dels finns det rena bonuskort och dels finns det bonuskort med kredit kopplat till sig. Om du tecknar dig för ett bensinkort hos någon av drivmedelskedjorna får du specialerbjudanden och bonus på alla inköp från kedjan du väljer.

Hybridkort

Det finns ett antal kort på marknaden som kopplar ihop flera olika förmåner och egenskaper till ett och samma kort. Det är inte ovanligt att man ser kontokort som även kan användas som betalkort och kreditkort.

Vad skiljer kreditkort och bankkort?

Det som skiljer ett bankkort mot ett kreditkort är att ett bankkort är kopplat till ditt privata bankkonto och att ett kreditkort är kopplat till en begränsad kredit. När du gör en betalning med ett bankkort dras pengar i realtid från ditt bankkonto. Betalningar via ett kreditkort samlas istället på en faktura. Om du både har ett bankkort och ett kreditkort kan du använda ditt kreditkort ifall pengarna tar slut på ditt bankkort och på så vis använda krediten som en reserv. På senare tid har många kreditkort blivit så förmånliga att folk ha börja använda dem till alla köp. Förut var det mer tänkt att du skulle använda ditt kreditkort vid oförutsedda händelser.

Är ett kreditkort bättre än ett vanligt bankkort?

Genom att ett kreditkort ofta har en räntefri kreditperiod (vanligtvis 1 till 2 månader) kombinerat med någon form av bonussytem, kan innehavaren faktiskt spara pengar på sina inköp så länge krediten betalas tillbaka inom den kostnadsfria perioden. Det kan utifrån den aspekten vara en fördel att välja att betala med ett kreditkort framför ett bankkort. Om du hittar ett kreditkort som inte har någon årsavgift och som har ett förmånligt bonus- eller cashbacksystem kan du som en familj tjäna några tusenlappar varje år på att använda ett kreditkort istället för ett bankkort. Denna teori bygger helt på att du alltid kan betala tillbaka krediten inom den räntefria perioden. Det faller annars på grund av att räntan på kreditkort är ganska hög.

Utöver cashback och bonus erbjuder dessutom många kreditkortsutgivare reseförsäkringar och avbeställningsskydd om du köper din resa med kreditkortet. Ibland kan du få de fördelarna genom att betala resan med ett bankkort också men det är vanligare att den tjänsten ingår på ett kreditkort.

Betala faktura med kreditkort

Fler och fler vill kunna betala en faktura med kreditkort. Förut var inte det möjligt (åtminstone inte smidigt) men det har blivit allt vanligare att kortutgivarna tillhandahåller den tjänsten. Vanligtvis kan du göra det via kortutgivarens kundsida. För många kan det vara en avgörande faktor vid val av kreditkort. En stor del av våra köp sker via fakturabetalning nu för tiden och därför vill folk kunna samla alla sina utgifter för att på så vis få en bättre överblick över sin ekonomi. Om du väljer att betala alla fakturor med ett kreditkort får du allt samlat på en faktura. Det är enkelt och blir överskådligt och dessutom finns möjligheten att tjäna poäng på betalningarna. Se i vår jämförelse av kreditkort vilka som erbjuder denna möjlighet.

5 snabba frågor du kan ställa till dig innan du väljer kort

 • Vilken kreditkortsförmån är den viktigaste för dig? Är det till exempel att kortet har ett bonussystem, rabatter kopplat till vissa inköp eller cashback?

 • Hur tänker du använda kreditkortet? Är det till ett specifikt inköp, till exempel mat eller bensin, eller kommer du använda det för alla typer av inköp?

 • Åker du ofta utomlands och kommer använda ditt kreditkort där? Vill du ha möjlighet att göra uttag av utländsk valuta?

 • Är lång kredit viktigt för dig eller vill du hellre att pengarna dras från ditt privata konto direkt?

 • Kan det vara värt att skaffa mer än ett kreditkort? Ett till mat och ett till bensin kanske?

Hur lång tid tar det innan jag kan använda ett kreditkort?

När du bestämt dig för vilket kreditkort du vill ha ansöker du om det på kreditbolagets hemsida. Det brukar vara enkelt och gå relativt snabbt. När du fyllt i ansökan görs en sedvanlig kreditprövning för att försäkra sig om att du har en stabil ekonomi som är god nog för att krediten inte kommer att misskötas. Om din ansökan godkänns får du ditt kreditkort inom några bankdagar. Oftast kommer kreditkortet först och sedan kommer koden en dag senare.

Innan du skickar in ansökan

Innan du ansöker om ett kreditkort bör du vara helt säker på att du kommer kunna betala igen den kredit du utnyttjar. En kredit fungerar nämligen på samma vis som ett lån när det kommer till återbetalningen. Om du inte har råd att betala tillbaka när avi:n/fakturan kommer går skulden till inkasso och sedan vidare till Kronofogden. Onödiga inkassokostnader blir ett faktum och betalar du inte trots påminnelser blir det en betalningsanmärkning av det hela. Får du en sådan kommer den försvåra dina möjligheter till lån, krediter, avbetalningar och abonnemang det närmsta 3 åren.