Ta ett lån med medsökande

När du ansöker om ett lån (framför allt privatlån och bolån) på Internet erbjuds du ofta att ansöka om lånet tillsammans med en medsökande. Om du väljer att ta ett lån med medsökande innebär det en mindre risk för banken. Då får de nämligen två personers ekonomi som säkerhet för att lånet betalas och två är bättre än en i dessa sammanhang. För dig personligen innebär det att du vanligtvis blir erbjuden bättre villkor på lånet.

Generellt brukar det vara så att en förälder, en partner eller ett syskon är den som är medsökande men det fungerar även med andra personer.

Tips på när en medsökande kan vara bra

  1. Om du är i behov av att låna ett stort belopp. Ju högre lånebelopp du behöver låna desto högre bör din kreditvärdighet vara. Om du inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för det önskade lånebeloppet kan en medsökande bidra till att er ekonomi som total gör det. Exempel på detta kan vara om du och din sambo står inför att köpa en lägenhet eller ett hus. Då är det oftast stora belopp det handlar om och då räcker ibland inte en enstaka ekonomi till utan det behövs att sambon kliver in som medsökande.
  2. Om du själv inte har tillräckligt stabil ekonomi att bli beviljad ett lån kan den ökade betalningsförmågan som en medsökande tillför bidra till att banken beviljar lånet.
  3. Om du har ett befintligt lån utan medsökande och är i behov av lägre lånekostnader kan det vara värt att prata med långivaren om vad en medsökande person skulle kunna medföra till lånets villkor. Ofta kan du nämligen förhandla ner din ränta om du lägger till en medsökande.

Vad innebär det att vara medsökande till ett lån?

Innan du tackar ja till att vara den medsökande personen till ett lån bör du fundera igenom det hela ordentligt. Det innebär nämligen att du har lika stort ansvar för att lånet blir betalt som den som faktiskt lånar pengarna. Alla amorteringsavier är så klart aviserade till huvudlåntagaren men skulle det vara så att denne inte betalar blir du ansvarig för att avi:et blir betalt. En del tror att den medsökande bara ansvarar för att halva delen av lånet blir betald men så är det alltså inte. Ett solidariskt betalningsansvar för hela skulden gäller.

Rent praktiskt innebär det att du, precis som den huvudsökande, måste skriva under låneavtalet. Banken gör även en kreditupplysning på dig. Om du är medsökande till ett bolån får du och huvudsökande deklarera halva lånet var. Det går att korrigera ifall det är så att ni bara vill att det är den som är huvudsökande detta ska tas upp på.

Medsökande - deklarera ränta - deklaration

När ett lån med medsökande läggs upp hos en långivare blir det vanligtvis så att räntan i den årliga deklarationen delas upp så att hälften hamnar på huvudsökande och hälften på medsökande. Om man inte önskar att ha det på det viset är det viktigt att man säger till långivaren om detta. Det är nämligen möjligt att endast fördela räntan på huvudsökande. I de fall man väljer att göra så kommer räntan att endast återfinnas i dennes deklaration.

Pratar man inte med långivaren om det kommer räntan, som sagt, delas lika mellan huvud- och medsökande i deklarationen. Om den lösningen inte känns rätt när väl deklarationen kommer går det att justera det då också. Då stryker helt enkelt den som inte ska göra ränteavdrag det i sin deklaration medan den andra tar upp hela ränteutgiften. Det är då bra att nämna vilken person ni justerat det mot i kolumnen ”övrig information” längst ned i deklarationen.

Finns det några nackdelar med att ansöka om ett lån med medsökande?

Om det skulle vara så att den medsökande har dålig kreditvärdighet kan det även försämra chansen att få lån för den huvudsökande. Skulle det till exempel vara så att medsökande har ett antal betalningsanmärkningar eller dylikt skulle det kunna innebära att banken ger avslag trots att inte huvudsökande har det. Därav är det viktigt att se över den medsökandes kreditvärdighet innan man frågar denne. Egentligen bör man alltså göra samma kontroll på denne som banken gör på en själv gällande betalningsförmågan.

Fördelarna med medsökande

Långivarna förespråkar för det mesta att man ansöker om ett lån med en medsökande. Utifrån deras perspektiv blir det som en extra säkerhet när de lånar ut pengar. Några av det fördelar de medför för dig personligen följer här nedan:

  • Att ansöka med en medsökande ökar sannolikheten att bli beviljad ett lån.
  • Möjligheten att få bra övriga villkor på lånet ökar.
  • Chansen att du blir erbjuden en lägre ränta ökar.