Appar för enklare ekonomi

Idag administrerar vi nästan allt i våra liv med olika appar till våra smartphones. Det är nog få som skulle säga att de klarar sig utan både Internet och sin mobiltelefon. Även för vår privatekonomi finns det en mängd appar som kan hjälpa oss i vår vardag.

För att uppnå en stabil och hälsosam privatekonomi behöver man ha kontroll och en god översikt av privatekonomins olika delar. En app kan på ett enklare sätt ge oss den kontrollen och överblicken samtidigt som vi alltid har den med oss, i fickan. Här följer en genomgång av de som vi på CashLoans.se tycker är de viktigaste och bästa ekonomiapparna.

BankID-appen

BankID-appen är idag nästan en nödvändighet för att du ska kunna legitimera dig på Internet i olika sammanhang. Många gånger krävs den också för att du ska kunna logga in i andra ekonomiska appar i din mobiltelefon, för att exempelvis kunna utföra en betalning. BankID-appen kommer att förenkla din vardag väldigt mycket om du inte redan har den installerad.

BankID-appen

Bank-app

Din vanliga bank har garanterat en app som du kan ladda ner till din Iphone eller Androidtelefon. Med hjälp av denna app kan du snabbt och enkelt utföra olika vardagsärenden som till exempel att kolla saldot på dina konton, betala räkningar och föra över pengar till andra mottagare. Genom denna app kan du också administrera dina betalkort och kontokort. Skulle ditt kort till exempel bli stulet eller borttappat, kan du enkelt spärra kortet via appen så att ingen annan kan bruka det.

I bankappen kan du vidare hitta information om dina lån och krediter hos den aktuella banken. Många banker låter dig dessutom göra lånekalkyler och ansöka om lån direkt via appen.

Långivarnas appar

Det blir allt vanligare att långivare lanserar appar som alternativ till internetbaserade kundsidor. Två av dessa långivare är Bynk och låneförmedlaren Zmarta.

Zmarta

Zmarta Balans utvecklades av låneförmedlaren Zmarta som ett komplement till din vanliga internetbank. Tyvärr finns appen idag bara till Iphone men vi hoppas på en Androidversion inom en snar framtid. För att Zmarta Balans ska fungera krävs att appen har tillgång till ditt konto på din vanliga bank. Appen kopplar upp sig mot ditt bankkonto, tryggt och smidigt via BankID, för att hämta informationen som behövs.

Utifrån ditt saldo och din betalningshistorik, räknar appen ut hur mycket du kan spendera dagligen så att pengarna räcker hela månaden. Du kan även få information om din ekonomi i form av jämförelser baserade på din historik så att du enklare kan hushålla med pengarna kommande månader.

Bynk

Förutom att ge information om ditt lån och inbetalningar kan appen användas för att skaffa Bynkpoäng, som senare kan användas för att lösa ditt lån i förtid. Du får löpande förslag på hur du kan förbättra dina lånevillkor samt möjlighet att sänka din egna ränta. Själva konceptet med Bynk är att vara en helt digital långivare där låntagaren administrerar allt som har med lånet att göra via appen. Här bestämmer du till exempel hur du vill nyttja dina fyra betalningsfria månader. Du kan också använda appen till att ansöka om ett nytt lån.

Swisch

Appen som gör kontanter onödiga. Appen gör det möjligt att föra över pengar till någon annan Swisch-användare i realtid och endast med hjälp av mobilen och mottagarens telefonnummer. Det blir otroligt smidigt att genomföra betalningar utan kontanter om du till exempel köpt någonting via Blocket eller någon annan begagnatmarknad. Appen kräver att du har ett BankID.

Swisch-appen

Tink

Tink sorterar automatiskt in alla din inkomster och utgifter i olika kategorier och utför olika former av analyser på dessa. För att detta ska vara möjligt måste du koppla appen mot dina vanliga bankkonton. Informationen kan presenteras i enkla diagram som ger dig en tydlig överblick över hur dina utgifter fördelar sig mellan dom olika kategorierna. Det finns en inbyggd varningsfunktion i Tink som varnar dig ifall du har onormalt mycket utgifter i någon specifik kategori. Detta i kombination med att Tink också ger dig information om eventuella dubbeltransaktioner, kan appen hjälpa till att upptäcka eventuella identitetsstölder.

Dreams

Det är lätt att spendera men svårt att spara. Det tycker nog dom allra flesta. Grundaren av appen Dreams ville ändra på detta genom att hjälpa personer att utifrån uppsatta mål göra det lättare att spara ihop de pengar som krävs. Det är i grund och botten så appen är uppbyggd.

Du börjar med att sätta upp ett mål, en dröm, och hur mycket pengar som krävs för att nå dit. Sedan kommer appen att hjälpa dig med sparhacks, alltså tips i vardagen hur du kan minska dina utgifter. Du kan registrera egna sparåtgärder i appen som till exempel att du har samåkt till jobbet.

Nästa steg mot att nå din dröm är att anta utmaningen att ändra en vana, en vana som på något sätt hjälper dig att komma närmare målet. Till sist ska du med hjälp av appen ange ditt planerade sparande som kan vara både väntat och oväntat sparande. Att registrera ett månadsvis sparande hör till den väntade kategorin, medan ett sparande varje gång ditt favoritlag vinner en match hör till det oväntade sparandet. Det finns många roande inställningar att göra i appen som gör det roligt att spara till dina drömmar.

Spara kvittot

Hur många gånger har du inte letat förtvivlat efter kvittot till en vara som du vill lämna tillbaka eller som ska reklameras? Du kanske jobbar med en budget men har inte alla dina kvitton sparade så att du måste gissa dig fram till dina vardagliga utgifter? Då är appen Spara kvittot någonting för dig. Med appen sparas alla kvitton för dina köp digitalt i appen så att du när du vill senare kan plocka fram dom.

Spara kvittot-appen

Mina sidor-appen

Försäkringskassans Mina sidor-app är en absolut nödvändighet, speciellt om du har barn. I appen lämnar man snabbt och enkelt in anmälan om VAB (vård av barn) och föräldraledighet samt ansöker om själva föräldrapenningen. Det som innan appen kändes väldigt omständigt och byråkratiskt, hanteras nu helt smidigt och papperslöst.

Förutom ärenden som gäller barn kan appen användas för att lämna försäkran för aktivitetsstöd samt sjukanmälan för personer som saknar arbetsgivare. Appen kräver att du har mobilt BankID

App store och google play

Iphone eller Android

Om du har Iphone hittar du alla apparna på App Store och har du en smartphone med Android som operativsystem så hittar du dom på Google Play. Här hittar du recensioner och betyg samt mer information om apparna.