Bolån

BolånOavsett om det är ett hus, stuga eller en lägenhet man ska köpa så är det ett bolån man ska ansöka om. Lånet kommer sträcka sig över en lång tid och därför rekommenderar vi att man försöker få så låg ränta som möjligt. Bolåneräntan är den kostnaden banken tar för att låna ut pengar. Den anges i procent av lånebeloppet och beräknas på ett år, alltså inte på lånets totala löptid.

För att få ta ett bolån måste man vara myndig och ha en fast inkomst. Vidare måste man vara svenske medborgare. Banken kommer bedöma låntagarens ekonomiska situation och göra en kreditupplysning. För att se en jämförelse av bolånegivare klicka här>

Ränteavdrag

På ett bolån får du dra av 30 % av räntekostnaden varje år upp till 100 000 kr. Om man hamnar över det så får man dra av 21 procent. En förutsättning är dock att du har en inkomst som du kvittar räntekostnaden mot. Deklarerar man inte en tillräckligt hög inkomst så får man inte tillbaka ränteavdraget. I vår guide om avdragsgill ränta kan du läsa mer om vad som gäller.

Lagfart

När man gör en fastighetsaffär måsta man betala en lagfartsavgift på 1,5 % av köpeskillingen plus en fast avgift på cirka 800 kr.

Pantbrev för bolån

För att kunna få ett bolån måste man äga en bostad som man vidare sätter i pant för lånet. Det går till så att man intecknar fastigheten och tar ut pantbrev för lånevärdet. Pantbrev kostar 2 % av belåningsvärdet plus en fast avgift om 375 kronor. Om du behöver låna 1 miljon kronor blir kostnaden således 20 000 kr.

Lånelöfte

När man börjar titta på att köpa en bostad är det bra att höra med banken om hur mycket man får låna som max. Det hjälper en att veta vilken prisnivå man kan leta inom.

Bunden eller rörlig ränta

Det finns inte något rätt eller fil när det kommer till rörlig eller bunden ränta. Det är vad som händer i framtiden som avgör vilket som är bäst av de två och det kan vara svärt att sia om. Därför är det upp till dig att bestämma dig för om du vill ha en bestämd ränteavgift du kan känna dig säker på varje månad eller om du ska hänga med i konjunktur- och ränteutvecklingen och på så vis ha en rörlig ränteavgift för lånet. Fördelen med bunden ränta är således att du vet exakt hur mycket du ska betala vid varje betalningstillfälle. Genom att binda räntan får du en ökad trygghet i din ekonomi och det är lättare att planera framtiden. Räntan kan bindas mellan 1 och 10 år och under den tiden betalar du räntan som gällde den dag lånet betalades ut. Fördelen med rörlig ränta är att det historiskt sett har inneburit lägre räntekostnader men det betyder som sagt att du behöver hålla koll på räntemarknaden.

Botten eller topplån

När du lånar till ett köp av en fastighet så delas normalt sett lånet upp i två delar: topplån och bottenlån. Av de 85 procenten som du får låna brukar den största delen läggas som ett bottenlån och resterande i som ett topplån. Till exempel så kan bottenlånet bestå av 75 % av bostadens värde och toppenlånet av resterande del upp till 85 %. Bottenlånet har oftast förmånliga villkor och en låg ränta medan topplånet har andra villkor och vanligtvis högre ränta. Bottenlånet är förmånligare för att du sätter bostaden som pant för lånet. Bostaden räknas som en trygg säkerhet för bankerna och därför sätts räntorna lägre än på lån utan sådan säkerhet. Toppenlånet kan också ha bostaden som säkerhet. Dock brukar amorteringstiden vara kortare, exempelvis 10-15 år. Belåningsdelen som ligger närmare toppen av bostadens marknadsvärde är ett större risktagande för kreditgivaren, ifall värdet skulle sjunka på bostaden, därav de något sämre villkoren.

Kontantinsats och handpenning

När du står inför ett bostadsköp kommer du att komma i kontakt med begreppen kontantinsats och handpenning. Är handpenning samam sak som kontantinsats? Får man låna till dessa eller måsta man spara ihop summan själv? Vi har satt ihop en guide för att reda ut begreppen och förklara vad som gäller.

Läs mer om Kontantinsats och handpenning vid lån

Vilka långivare erbjuder bolån?

Förutom dom traditionella storbankerna, finns det inte så många långivare som erbjuder specifika bolån. Vi på CashLoans.se kan rekomendera att du kollar in bolåneförmedlaren MittBolån för hjälp att finansiera din bostad.