Så här gör man en kreditupplysning gratis på sig själv

Om du driver ett företag vet du säkert att det finns flera aktörer på marknaden som erbjuder kreditupplysningstjänster. Vanligt är då att du till exempel har ett abonnemang hos Bisnode (infotorg) där du kan beställa kreditupplysningar så fort behovet uppstår. Om du har en stor kund på väg in kan då du snabbt slå in dennes organisationsnummer i tjänsten och se hur kreditvärdigheten ser ut.

I och med internethandeln och betalningstjänster som Klarna har kreditupplysningar blivit allt vanligare på privatpersoner också. Du har säkert uppmärksammat det när du köpt något i en webbutik och valt att betala mot faktura istället för med kort någon gång. Då brukar det komma en kreditupplysning per post ganska nära efter köpet. Även när du tecknar abonnemang, lånar pengar eller ansöker om ett kreditkort kommer det vanligtvis en kopia på kreditupplysningen hem i brevlådan. Det är då den du gjort affär med som har beställt en kreditupplysning på dig. Det gör de för att försäkra sig om att din kreditvärdighet ser bra ut.

Att som privatperson göra en kreditupplysning på sig själv är också möjligt. Du kan till och med göra en kreditupplysning gratis på dig själv.

Kreditupplysning gratis på nätet

För ett antal år sedan gick det inte att göra en kreditupplysning gratis på sig själv. Då var du tvungen att betala för den tjänsten. En gratis kreditupplysning innehåller kreditförfrågningar som företag gjort på dig men du får även se vilka övriga uppgifter som finns lagrade på dig i deras register. För tillfället finns det bara en webbplats som erbjuder dig en kreditupplysning gratis på nätet och det är Min Upplysning.

Min Upplysning

Detta är en gratistjänst som är utvecklad av det välkända upplysningsföretaget Bisnode. Via tjänsten får du information om du har betalningsanmärkningar eller något skuldsaldo hos Kronofogden. Du ser även din taxerade inkomst och taxeringsvärden på fastigheter du är ägare till. Dock specificeras inte använda och beviljade krediter.

Till minupplysning.se

En billig kreditupplysning på dig själv ger mer information

Upplysningscentralens tjänst ”MinUC” är billig och innebär att du nästan kan göra en kreditupplysning gratis på dig själv. Kreditupplysningen kostar nämligen endast 19 kronor. Vi den här tjänsten får du en fullständig upplysning. Till skillnad från tjänsten ”Min Upplysning” får du här även information om eventuella skulder och krediter vilket gör den här tjänsten mer komplett. Såhär går du till väga om du vill använda tjänsten ”MinUC”:

 • Gå in på webbplatsen minuc.se, klicka på meny-knappen och välj sedan ”min upplysning”.

 • Där fyller du i ditt personnummer, fullständiga namn och mobiltelefonnummer.

 • När du går vidare på nästa steg får du fylla i betalningsuppgifter. Betalningen sker via ditt kreditkort.

 • När betalningen är bekräftad uppmanas du att logga in med e-legitimation (BankID).

 • När du loggat in får du se kreditupplysningens innehåll. På användarkontot sparas upplysningen i 2 dagar sedan försvinner den så om du vill bevara den måste du skriva ut den eller ladda ner den som en pdf-fil.

Kreditupplysning på dig själv utan att den registreras hos UC

Om du vill göra en kreditupplysning på dig själv utan att den sen syns hos UC finns det ett företag som heter Solventia som du kan vända dig till. De har en tjänst där du kan göra en kreditupplysning på dig själv för 150 kr. Fördelen med deras tjänst är just det att den inte syns hos UC, vilket med andra ord innebär att den inte kommer att ställa till det vid framtida låneansökningar. Allt för många kreditupplysningar via UC påverkar nämligen din kreditvärdighet negativt.

Tjänsten fungerar så att du beställer kreditupplysningen via sms. Det kostar som sagt 150 kr och kommer belasta din telefonräkning. Svaret kommer även tillbaka per sms. I det sms:et följer det även med en kod om du hellre vill se på upplysning online på din dator. Hos Solventia visas all information som du kan få via en kreditupplysning, även vilken ”scoringpoäng” du har.

Klicka här för att läsa mer eller prova själv

När kan det vara bra att ta en kreditupplysning på sig själv?

Det finns tillfällen då det kan vara värdefullt att veta hur det ser ut med sin egen kreditvärdighet. Står du inför ett lånebeslut, men är osäker på hur det ser ut med gamla betalningsanmärkningar? Behöver du snabbt veta din deklarerade årsinkomst? En kreditupplysning på dig själv är bra för att du får:

 • En sammanställning över vilka krediter och lån du har.

 • Vetskap om du har några betalningsanmärkningar och hur många du i så fall har. Betalningsanmärkningar finns i kreditupplysningsföretagens register i 3 år och det kan vara svårt att minnas när de kom till och hur många man har. Detta står i specifikationen när man gör en kreditupplysning på sig själv. Vissa långivare godkänner att du har EN betalningsanmärkning och vissa accepterar att du har flera (de flesta långivare på nätet brukar vara duktig på att specificera det på deras hemsidor). Därav kan det vara viktigt att få koll på antalet.

 • Veta om du har någon skuld hos kronofogden och hur stor den skulden är.

 • Information om hur hög din deklarerade årsinkomst var förgående år. Om du tänkt låna pengar brukar många långivare ge information om hur högt inkomstkrav de har för att låna ut pengar. Vill du stämma av om du tar dig över det kan det vara värt att kolla upp genom en kreditupplysning på dig själv.

En kreditupplysning på dig själv kan även ge en ökad förståelse till en nekad låneansökan.

Är du kreditvärdig?

Sträva alltid efter att ha så bra kreditvärdighet som möjligt. Det bidrar nämligen till förhandlingsmöjligheter när du tänkt låna pengar. Oftast får du en lägre ränta när din kreditvärdighet är god, i alla fall hos de långivare som erbjuder lån med personlig ränta. Det kan även bidra till att du blir beviljad en hög kreditgräns på ett kreditkort eller ett högre lånebelopp hos en bank.

Om ditt kreditvärde anses vara lågt är risken att banken inte beviljar dig den lånesumma du önskar eller lånet överhuvudtaget. När du gör en kreditupplysning på dig själv får du en bra känsla över hur god din kreditvärdighet är.

Vilka uppgifter kommer fram via en kreditupplysning?

När du gör en kreditupplysning på dig själv får du reda på information om din privata ekonomi. Bland annat specificeras vanliga personuppgifter så som civilstånd, folkbokföringsadress och äktenskapsförord. Utöver det redovisas dina deklarerade inkomstuppgifter och eventuella fastighetsinnehav. Fastighetsinnehavens taxeringsvärden delas upp på mark och byggnad och i hur stor andel du äger av dessa.

Vidare framkommer ett så kallat kreditengagemang. Det visar vilka skulder och krediter du haft under de senaste 12 månaderna. Dels sådana som fortfarande löper och dels sådana som du betalt av. Kreditengagemangen delas upp i olika delar såsom kontokredit, avbetalning, privatlån, bolån, totalt beviljade krediter och totalt utnyttjade. Vidare finner du även information om eventuella betalningsanmärkningar här.

Dessa företag erbjuder kreditupplysningar

På den svenska marknaden finns det cirka sju stycken aktörer som erbjuder kreditupplysningar. Dessa är:

 • Bisnode Kredit

 • Bisnode Dun & Bradstreet

 • Creditasafe

 • Upplysningscentralen (UC)

 • Sergel

 • Syna

 • Decidas Info

Förutom att de tillhandahåller ekonomisk information om företag har det information om alla svenska medborgare 15 år bak i tiden. Behöver du kolla upp ett företag, en privatperson eller göra en kreditupplysning på dig själv är det så ledes någon av dessa du ska vända dig till.