Villkor

 • Minst 150 000 kr i årsinkomst
 • Minst 20 år gammal
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Folkbokförd i Sverige i minst 3 år
 • Lånebeloppet får maximalt motsvara en årsinkomst
 • Vanlig folkbokföringsadress krävs. Ej boxadress

Utbetalningar

Inom ett dygn om ansökan har signeras digitalt


Legitimering

 • BankID
 • Underskrift

Kontakta SparlånÖppettider

Mån-fre: 08:00-16:00
Lördag: Stängt
Söndag: Stängt

Stängt för tillfället

Så här fyller du i ansökan

Man skulle kunna tro att ansökan hos Sparlån skiljer sig mot andra långivare som erbjuder privatlån i och med att det är ett p2p-lån, men det gör den inte. De har nämligen liknande lånekalkylator som de flesta långivare har som är uppbyggd så att den har två reglage, ett för belopp och ett för amorteringstid. När du ska ansöka börjar du med att ratta in dessa reglage så det passar ditt behov. Vill du laborera lite innan du bestämmer dig så visas hela tiden vad månadskostnaden ungefär skulle bli på den nivån. Månadsbeloppet är beräknat utefter om du skulle bli erbjuden deras snittränta vilken är 8 %. I och med att räntan är individuell kan det bli så att du blir erbjuden en ränta som antingen är högre eller lägre än det men detta ger ändå en bra hint om hur mycket du kommer att behöva betala för lånet varje månad.

När du bestämt dig för lånesumma och löptid går du vidare och i nästa steg är det dags för att fylla i person- och bankuppgifterna. Förutom bostadsadress, personnummer och familjesituation vill de till exempel även veta om du för tillfället har lån hos någon annan aktör.

Efter allt är ifyllt skickar du in ansökan. Det som händer efter det är att deras låneplattform automatiskt skickar ut en ”kreditförfrågan” till alla deras investerare och kollar intresset. I vissa fall är det flera finansiärer/investerare som nappar och ibland är det inte någon som vill låna ut sina pengar. För det mesta är det någon investerare som finansierar lånet om lånevillkoren är uppfyllda hos den som ansöker och då betalas pengarna ut inom ett dygn. Det är en snabbhantering som Sparlån har fått till tycker vi speciellt med tanke på att du dessutom kan signera ansökan digitalt via BankID.

Lånebelopp, amortering och ränta

Sparlån har valt att förmedla lån från 10000-300000 kr. I jämförelse med ett traditionellt privatlån är det lånespannet ganska lågt. Många privatlån som erbjuds idag har nämligen maxbelopp på hela 500000 kr. Om man istället jämför utbudet med andra P2P-lån är det utbudet helt klart godkänt. Det är bara Lendify som har ett något bredare utbud (5000-300000 kr).

Amorteringstiden hos Sparlån går att välja att lägga upp på mellan 6 månader upp till 10 år. Detta spann känns rimligt ihop med lånebeloppen som erbjuds.

Räntan som Sparlån har på sina lån sätts individuellt. Om du har en bra kreditvärdighet har du möjlighet att få en bättre ränta än om du har en sämre sådan. Den ränta du blir tilldelad är fast vilket skiljer sig från alla klassiska privatlån där räntan är rörlig. Detta innebär alltså att den räntan du får gäller under hela amorteringstiden oavsett om statslåneräntan och annat går uppåt. Vi tycker det är en fördel tack vare att du då vet exakt vad lånet kommer att kosta dig i slutendan. Den effektiva räntan som du blir erbjuden ligger mellan 4,8 och 37,7%. När man räknar på effektiv ränta tar man med de fasta avgifterna vilka är ganska höga hos Sparlån. De tar nämligen 600 kr för att lägga upp lånet och sedan tillkommer en aviavgift på 30 kr vid varje månadsamortering. Låga lånebelopp med långa löptider är med andra ord inget vi rekommenderar hos Sparlån för då slår avgifterna procentuellt väl högt.

Spara pengar hos Sparlån

Precis som varumärkesnamnet antyder kan du även spara pengar hos Sparlån. Det fungerar på det viset att du investerar en summa pengar som i sin tur lånas ut till någon privatperson. Lite beroende på vilken risk det ligger i utlåningen får du upp till 8 % ränta på investerat kapital. Pengarna du satsar portioneras ut på flera lån (minst 20 stycken) för att riskspridningen ska optimeras så bra som möjligt. Om du vill prova spara pengar på det här sättet är det gratis att starta ett investeringskonto. I samband med att du gör det får du mer information om hur du går till väga för att investera pengar hos dem.

Sparlån ingår INTE i den statliga insättningsgarantin vilket innebär att du kan förlora hela ditt satsade kapital om de skulle gå i konkurs. Detta är en risk du som investerar i lån tar men i gengäld får du en högre ränta på de insatta pengarna än om du sparar pengar på ett vanligt sparkonto hos en av storbankerna.

En annan risk du tar som investerare är ifall låntagaren inte betalar tillbaka sitt lån. Då kan det bli så att du förlorar en del av din satsning.

Fördelar med Sparlån

 • De erbjuder ett relativt stort lån till en fast ränta. Detta gör det enkelt för dig att räkna ut vad den totala lånekostnaden kommer att bli.

 • De erbjuder snabb utbetalning av en godkänd ansökan. Inom en bankdag förs pengarna över till ditt konto.

Nackdelar med Sparlån

 • Avgifterna är väl dyra. Uppläggningsavgiften speciellt tycker vi de borde kunna sänka. Att måsta betala för att bli kund hos ett tjänsteföretag känns alltid fel.

 • Om du vill lösa lånet innan amorteringstiden löpt avtalstiden ut kostar det en slant. (Detta beror på att de har fast ränta på lånen och då behöver ta ut en ränteskillnadsersättning.)

Sammanfattning

Peer-to-Peer lån är än så länge en ovanlig låneform i Sverige. Dock har låneformen blivit allt populärare och fler och fler aktörer som förmedlar denna typ av lån har äntrat marknaden sista åren. En av dem är Sparlån och vi tycker att de är en helt okej aktör att gå via om du vill prova lånetypen. Men mer en okej blir inte omdömet efter vi tagit pulsen på dem.

Vi anser att de fasta avgifterna är lite väl höga och att informationen är för tunn på deras hemsida. Justerar de dessa bitar en aning kommer de klättra i betygsskalan hos oss. Nu hamnar de i mitten på den.


Recension - Sparlån
Betyg 3/5

ANSÖK NU