Villkor

 • Minst 200 000 kr i årsinkomst
 • Minst 18 år gammal
 • Svenskt personnummer
 • Folkbokförd i Sverige
 • Ingen skuld hos kronofogden

Utbetalningar

1 - 2 bankdagar


Legitimering

 • BankID

Avgifter & kostnader

 • Uppläggningsavgift: 400kr
 • Aviavgift: 30kr
 • Ansökningsavgift: 0kr
 • Ränta: 24,95%

 • Kostnadsexempel:
  Låna 20000kr i 60 månader - Effektiv årsränta: 33,2%. Totalt: 34883kr

Kontakta MeraxÖppettider

Mån-fre: 09.00-12.00
Lördag: Stängt
Söndag: Stängt

Stängt för tillfället

Så här fyller du i ansökan

När du surfat in på Merax hemsida mottas du av en stor och tydlig lånekalkylator. Efter att ha valt lånebelopp och amorteringstid fyller du i ansökan. Den information de vill få in är i första hand personuppgifter såsom namn, adress, e-mail, bankkonto och personnummer. Sen vill de även veta vad du har för sysselsättning, inkomst, boendeform, kostnader för eventuella andra lån och hur stor boendekostnad du har per månad. Utöver det vill de veta vad pengarna ska användas till. Om du inte vill berätta det finns det ett valalternativ, ”övrigt”, som går att välja.

När dessa uppgifter är ifyllda är dags att legitimera sig. Det kan du göra med BankID eller Mobilt BankID. Om du inte har något sådant kan du enkelt skaffa det via din internetbank. Möjligheten att skicka in en vidimerad kopia av en legitimation finns också men då tar det så klart några dagar längre innan förfarandet är färdigt.

Om din ansökan godkänns tar det normalt sett en till två dagar innan du får pengarna utbetalade till ditt bankkonto.

Merax låneansökan

Lånebelopp, amortering och ränta

Hos Merax kan du ansöka om ett snabblån mellan 5000 kr och 30 000 kr. Löptiden är valbar mellan 12 och 60 månader. Om du skulle vilja låna på kortare tid än 12 månader går det att välja det alternativet men betala av lånet snabbare. Det är helt gratis och om du gör det tjänar du så klart lite räntekronor på det.

Den nominella räntenivån ligger på 24,95 % oavsett lånebelopp eller löptid. I jämförelse med konkurrenter är den räntenivån bra med tanke på att det är ett snabblån och att Merax dessutom godtar betalningsanmärkningar. Den effektiva ränta pendlar dock ganska friskt. Låg lånesumma och kort löptid ger högst effektiv ränta, precis som hos andra snabblån. Den högsta effektiva ränta hamnar på 70, 38 % och den lägsta är 31,46 %. Varför det blir sådan skillnad på den effektiva och den nominella räntan är att i den effektiva räntan räknas även uppläggnings- och aviavgiften in. Hos Merax är den 400 kr respektive 30 kr. Det är relativt sett ganska dyra avgifter i jämförelse med många konkurrenter dock är de istället konkurrenskraftiga när de gäller den nominella räntan så de tar igen det där. Månadsamorteringen görs med autogiro och normalt sett brukar det innebära att långivarna kapar bort aviavgiften men det gör inte Merax. Det gör många konkurrenter och i och med att aviavgifterna över tid ändå blir en del pengar vore det en bra service mot kunderna om de kunde bjuda på denna vid autogirobetalning.

Fördelar med Merax

 • Tydligheten är bra och det är lätt att förstå både villkor och pris.

 • Med tanke på att de godtar betalningsanmärkningar är räntan konkurrenskraftig.

 • De godtar upp till 10 betalningsanmärkningar så länge de ser att inkomst och levnadskostnader går ihop.

Nackdelar med Merax

 • Aviavgiften är ganska hög och den elimineras inte vid återbetalning via autogiro.

 • Deras kundtjänst skulle vi gärna se ha generösare öppettider. De har bara öppet på förmiddagar på vardagar.

 • Inkomstkravet är relativt högt för att vara ett smslån.

Sammanfattning

Merax styrka är framförallt att de har en väldigt tydlig prissättning. Innan du lånar vet du exakt vad lånet kommer kosta dig i slutendan. Deras vision är att kunna erbjuda bäst ränta till de som har svårt att få lån och det är helt klart med i toppen på det området. Att de godtar så många anmärkningar som 10 stycken är spektakulärt och få konkurrenter är ens i närheten av att godta så många. Vid första anblick ser det ganska enkelt ut att kunna få ett smslån hos Merax men när vi sedan tittar på inkomstkravet är det ganska högt. Du ska ha en årsinkomst på minst 200000 kr och det är mer än vad en del konkurrenter som inte godtar betalningsanmärkningar kräver. Vidare gör de sin kreditkontroll via UC (Upplysningscentralen). Om du inte vill låna hos en kreditgivare som gör kreditupplysningen via dem, ger vi dig några bra tips i vår artikel som handlar om smslån utan UC.

När vi väger fördelarna mot nackdelarna med Merax hamnar vi någonstans i mitten på vår betygskala och ger dem en stark trea.


Recension - Merax
Betyg 3.5/5

ANSÖK NU