Villkor

  • Fast inkomst
  • Minst 18 år gammal
  • Inga aktuella betalningsanmärkningar
  • BankID krävs
  • Autogiro krävs

Utbetalningar

1-2 bankdagar efter att din låneansökan godkänns och matchats mot investerare.


Legitimering

  • BankID

Kontakta FinevateÖppettider

Mån-fre: -
Lördag: -
Söndag: -

Så här fyller du i ansökan

I och med att Finevate är en förmedlare av P2P-lån lånar de inte ut pengarna i sig utan det är privatpersoner som är finansiärer till lånen. De kopplar alltså bara ihop privatpersoner som vill låna/låna ut pengar. Därav förväntar man sig nästan att själva ansökningsprocessen ska vara annorlunda än hos en vanlig långivare men det är den inte.

Ansökan gör du enklast på Internet precis som hos de flesta andra traditionella långivare. På Finevates hemsida möts du av en lånekalkylator där du ställer in de parametrar du önskar att lånet ska ha, det vill säga önskat lånebelopp och löptid. Då visas en preliminär månadskostnad. Den är beräknad på någon slags snittränta som vi förstår det. Finevate nämner nämligen, strax nedanför lånekalkylatorn, att månadsbeloppet är beräknat med den ränta som de flesta hamnar på. Räntan är personlig hos Finevate och därav bör du i alla fall vara beredd på att månadsbeloppet kommer skilja sig en aning mot det som står i lånekalkylatorn men det månadsbeloppet är ett bra riktmärke.

Därefter fyller du i personnummer, sysselsättning, boendeform, hur många barn du har samt om du delar kostnaderna i hushållet med någon partner eller ej. Legitimering sker sedan med BankID eller Mobilt BankID. Finevate tar sedan en kreditkontroll på dig via UC för att se hur god kreditvärdighet du har. Om de anser att den är tillräckligt bra och att du i övrigt uppfyller deras krav godkänner de din ansökan.

Till skillnad mot ett lån hos en vanlig långivare måste Finevate i detta läget matcha din ansökan med de investerare som de har i rullarna för tillfället. I de allra flesta fall är det inga problem för dem att få ihop investerare nog för att få teckning för lånet och då betalas det ut inom en till två bankdagar. Om de inte lyckas att matcha din ansökan inom 14 dagar förfaller ansökan och du får prova på nytt. Detta innebär att det finns en viss risk att Finevate inte får ihop pengar till hela ditt lånebelopp men de säger själva att det i stort sett aldrig händer.

Lånebelopp, amortering och ränta

Finevate erbjuder lånebelopp som ligger i spannet där många nya snabblån lägger sitt utbud. Det lägsta beloppet du kan låna är 5000 kr och det högsta är 30000 kr. Däremellan kan du välja valfri lånesumma i tusenkronors intervall. Angående amorteringstiden finns det bara tre val att välja. Det ena är 12 månader, det andra är 24 månader och det tredje är 36 månader. Om du väljer ett så pass litet lån som 5000 kr kan 12 månader kännas som en lång tid men hos Finevate kan du betala av lånet när du vill utan att det tillkommer några extra kostnader.

Räntan hos Finevate är lite lurig. Det finns ingen tydlig information om vilken ränta de erbjuder men de säger att räntan som presenteras i deras lånekalkylator är representativ. De flesta som ansöker kommer att hamna kring den räntan. Den effektiva räntan hamnar i så fall någonstans kring 8,62-15,65%.

Angående räntan så verkar det ha någon form av räntegaranti. På hemsidan nämner de nämligen att du ska höra av dig till dem om du hittat en lägre ränta någon annanstans. Det framgår dock ingen mer information om detta på deras webbplats så det är svårt att säga vad det påståendet riktigt innebär men troligtvis ger de ett bra motbud till det erbjudande man hittat som är billigare än deras.

Utöver räntan tillkommer det en uppläggningsavgift. Den ligger på 395 kr vilket är ganska normalt på den här typen av lån. Aviavgiften bjuder de på säger de själva. Dock är det inbakat en serviceavgift på 2% av lånebeloppet som ingår i räntan. Det är i sig ingen aviavgift men ändå en liknande typ av avgift.

Fördelar med Finevate

  • I jämförelse med vanliga snabblån kan du få en lägre ränta hos Fundmil.

  • Kraven är låga. Du behöver bara ha en årsinkomst på 120 000 kr och det räcker om du fyllt 18 år.

Nackdelar med Finevate

  • Om det oturar sig är det inte säkert att det finns nog många privatpersoner som vill investera i ditt lån vid ansökningstillfället och då kan det dra ut på tiden innan du får ditt lån utbetalt.

  • Informationen på hemsidan är undermålig. Det är verkligen en punkt Finevate behöver jobba på.

Sammanfattning

Finevate förmedlar ett P2P-lån som passar bäst för dig som behöver låna en liten summa pengar men som ändå inte vill att månadsbeloppet ska vara så högt. Om du lånar 10000 kr med en avbetalningstid på 3 år kommer ditt månadsbelopp hamna på drygt 320 kronor. Tänk dock på att ju längre löptid du väljer desto mer kommer lånet att kosta i ränta.

Vi anser att P2P-lån är en intressant låneform och det blir spännande att följa dess utveckling i Sverige. I USA har den nämligen vuxit explosionsartat det sista åren. När vi jämför Finevate mot konkurrenterna som erbjuder denna låneform känns det som att de har ett starkt erbjudande. Dock faller det lite på att de inte har nog mycket information på deras hemsida. När de erbjuder en så pass ovanlig låneform som P2P-lån fortfarande är i Sverige, tycker vi det är extra viktigt att de är tydliga med detta.


Recension - Finevate
Betyg 3.5/5

ANSÖK NU